Forside: Døgnkioskmennesket
Forside: Døgnkioskmennesket

Tankevækkende roman om normer og outsidere i Japan

I Sayaka Muratas roman Døgnkioskmennesket møder vi Keiko, en kvinde i 30’erne, der arbejder i en døgnkiosk, uden at hun har ambitioner om at skulle noget som helst andet. Romanen rammesætter en række problemstillinger i det japanske samfund, som i den grad har været med til at sætte tankerne i gang.

Livet i en døgnkiosk er præget af rutine og tomgang, og medarbejderne følger en specifik manual for, hvordan de skal opføre sig og klæde sig. For Keiko er en sådan manual den ideelle måde at vise verden, at hun er i stand til at leve et normalt liv. I 18 år har hun arbejdet i døgnkiosken, som langsomt er begyndt at blive en del af ikke bare hendes identitet men en del af hende som menneske. 

Jeg synes, at denne bog er værd at læse, fordi den sætter fokus på en af de helt centrale problematikker i det japanske samfund: Hvad gør man med alle de personer, som ikke passer ind i samfundets ’normal’? 
Som udgangspunkt viser denne roman, at samfundet udskammer eller helt ignorerer mennesker, som ikke ’passer ind’, hvilket jo er en ganske trist tanke. 
Bogen har – ligesom Keikos tilværelse – en lidt langsommelig fremgang, dog er bogen så kort, at den vil kunne læses på en enkelt dag. Jeg vil anbefale denne bog til de, som holder af at læse realistiske samfundsskildringer, der takler eksistens- og normalitetsproblematikker, og til de som desuden holder af sort humor, satiriske beskrivelser af mennesker og akavet dialog. Jeg vil ikke sige, at jeg var decideret ’underholdt’ af denne bog, men den har givet anledning til både interessante samtaler med folk omkring mig og en god portion tanker om, hvad samfundet omkring os gør ved vores liv.

Anbefalet af Nana Thejll Jakobsen

Materialer