Spionthrillerens bagmand er død

John Le Carré døde lørdag d. 12. december 2020 89 år gammel. 

Le Carré var om noget pseudonym med den moderne spionthriller med sin fantastiske evne til at kombinere nervepirrende plots med fascinerende persongallerier. Fra de klassiske "Spionen, der kom ind fra kulden" og "Dame, konge, es, spion" til moderne neglebidere som "Natportieren" og "Den konstante gartner". John Le Carré var i særdeleshed en mand, der kunne holde læseren på kanten af lænestolen.

Le Carré havde selv en fortid som efterretningsagent, men størstedelen af hans liv viede han til litteraturen, og siden sin debut som 30-årig nåede han at skrive over 25 romaner, hvor størstedelen er blev filmatiseret.

Man kan selvfølgelig have en holdning til, om spionromaner kan defineres som kvalitetslitteratur. Det fascinerende ved Le Carrés forfatterskab var dog, at han ikke bare skrev underlødig underholdning, men altid formåede at sætte den spændende historie ind i en større realistisk og systemkritisk kontekst. På den måde har mange af hans romaner for eksempel været med til at forme vores billede af især de geopolitiske spændinger under Den Kolde Krige, og den måde store internationale konflikter blev optrappet - og løst - i skyggerne.

Det er muligt John Le Carré er død, men hans thrillers vil leve videre. Er du i tvivl om, hvor du skal starte, så har vi en række gode bud, som alle er tilgængelige via eReolen og Filmstriben.

De bedste John Le Carré på eReolen og Filmstriben