Sommerlæsning til din ferie

12.07.22
Sommertid - lange dage, lyse aftener, en byge eller to - og ikke mindst læsetid! Her kommer Litteraturformidler Julie Pehrsons anbefalinger til god sommerlæsning – lige til at låne med fra hylderne.

Bøger til en regnvejrsdag  

Man kan godt blive bitter, når vejrudsigten viser regn i sommerferien. Men fortvivl ikke! For er regnvejrsdage og dryp på ruden ikke den perfekte ramme til læsning? Disse to anbefalinger åbner op for fantastiske verdener - lige til at fortabe sig i. Med udsøgte illustrationer og poetiske ord vil de med garanti gøre en grå regnvejrsdag farvefuld.  

Hvad er det værste og det bedste i tilværelsen? Søren Ulrik Thomsen giver sit bud i digtsamlingen Det værste og det bedste. Det skønne og det morbide listes op side om side og indeholder både hverdagsdetaljer, flygtige følelser og eksistentielle tanker. Fx er karmoisinrøde frimærker, bølgernes skumskrift og bogsidens stilhed noget af det bedste for ham. Mens motorvejscafeteriaernes knaldende lys, den mugne madras og Peter Bangs Vej i pisregn blandt det værste. Ib Spang-Olsen sætter billeder på det groteske og det smukke med fabelagtige sort-hvide illustrationer. 

Livet - illustreret af norske Lisa Aisato er den rene kærlighedserklæring til livet og alle dets aldre. Bogen bugner af fabulerende illustrationer, som på rørende, humoristisk og ærlig vis fortæller om livet fra vugge til grav. Med enkle sætninger og overdådige illustrationer indkapsler og indfanger Aisato essensen af livets mange faser og sindsstemninger. Hendes billeder giver plads til det lyse, sorgfulde og de overgange, som tilværelsen rummer. Man kan snildt bruge timevis på at dvæle ved billedernes mange lag og nuancer. Alle vil kunne spejle noget af sig selv og sine nærmeste i de magiske illustrationer, som taler til både børn og voksne. 
 

Bøger til en dag på stranden

”Tour de Chambre” og “Nye Rejsende” af Tine Høeg hører til den perfekte læsning mellem dyp i bølgen blå og hvilestilling på strandhåndklædet. De er begge hurtigt læst pga. den enkle form, der umiddelbart fremstår som et digt. Alligevel er de fyldige og mættet af både humor og stor alvor. Sproget er flydende, og hvad der umiddelbart ligner abrupte sætninger, flettes sammen på raffineret vis.  

I Tour de Chambre følger vi Asta, en ung kvinde i 30’erne, der skriver på en bog, kæmper sig vej gennem Tinder-dates og bruger tid med veninden Mai. Da de inviteres til en mindehøjtidelighed for kollegievennen August, som døde for 10 år siden, sætter det gang i Astas minder og hengemte følelser. Hendes bogprojekt tager en ny drejning, og hvad der før har været fortiet mellem de to veninder, lister sig nu frem i teksten. 

Tine Høeg er en mester i at skildre komplekse situationer og følelser på en kort, præcis og indlevende måde. Det er hendes debutbog Nye Rejsende et mindst ligeså godt bevis på. Her starter hovedpersonen nyt job som gymnasielærer i Næstved. Hun forsøger at navigere i det fremmede lærer-lingo og det spæde voksen- og arbejdsliv. På de daglige pendlerture indleder hun en affære med en gift mand og med-pendler. 

Vil du læse noget dugfriskt fra Høegs hånd, er Sult netop udkommet om begæret efter at få et barn og det uvisse i fertilitetsbehandlinger. 


En bog, der varer hele sommeren

Når sommerferien ligger for dine fødder, er det det perfekte tidspunkt at kaste sig over en solid mursten. Nu har du lange dage uden afbrydelser, og du kan med ro i sindet smække stængerne op og dykke ned i en fyldig fortælling. John Harstads roman Max, Mischa & Tet-offensiven er i den kategori. Max er teaterinstruktør og turnerer med sin forestilling gennem USA. Undervejs tænker han tilbage på sin barndom, ungdomslivet og på den flytning fra Stavanger til New York, som familien foretager mod Max’ vilje, da han er 13 år. I den nye kultur opløses familien, alt imens han møder Mordercai, der bliver ny bedsteven, den dragende kunstner Mischa og hans mytiske onkel Owen. Sidstnævnte følger vi i romanens andet spor, der omhandler Owens eget ryk fra Norge til USA årtier forinden og om hans tid som soldat i Vietnamkrigen. Romanen er spækket med referencer til teater, film, kunst og passionerede diskussioner, som former Max og leder ham ind i teatermiljøet. John Harstad skildrer barndommens verden, ungdomsusikkerheder og voksenlivets valg og konsekvenser på en medrivende og rørende måde. Det er fængende læsning om fremmedgørelse og tab, om livsnødvendige relationer og om at finde ståsted i en ny kultur.