Slibrige advokater er også mennesker

Har du set Breaking Bad? (Hvis ikke, så se dog for hulen at komme i gang!) I så fald kender du den slibrige advokat Saul Goodman, som har gjort det til sit speciale at hjælpe kriminelle med at hvidvaske penge, skille sig af med bevismateriale og i det hele taget bruge lovens kringelkroge til at slippe afsted med hvad som helst.

Breaking Bad er slut, men Saul har fået sin egen spinoff-serie med titlen Better Call Saul, som går tilbage til tiden før Breaking Bad og viser, hvordan Saul endte på den noget tvivlsomme side af loven. Og mens serien selvfølgelig ikke når Breaking Bads højder (det er der måske ikke nogen serier, der gør), så er den mere end værd at se. Vi følger Saul – eller Jimmy, som han i virkeligheden hedder – gennem hans ikke særlig nemme tilværelse som upåagtet advokat, uden klienter, med kontor i et depotrum til en negleklinik, og med en storebror, som engang var stjerneadvokat, men som nu ikke forlader huset, fordi han er overfølsom over for trådløse signaler. 

Jimmy er også på dette tidspunkt lidt af en Karl Smart-type, men man får en helt anderledes sympati for ham i denne serie, fordi han gang på gang bliver ydmyget og svigtet, men hele tiden kæmper videre - kæmper mod de store advokatfirmaer, mod slyngler og myndigheder, mod sin egen bror, og mod parkeringsvagten Mike, som Breaking Bad-fans også vil kunne nikke genkendende til (og som spiller en pænt stor rolle i denne serie). Med en selvtillid, som han egentlig ikke har ret meget at have i, rejser Jimmy sig gang på gang og får lidt efter lidt skabt en smule respekt omkring sig. Men samtidig sætter han – delvis tvunget af omstændighederne – kursen mod en hård underverden, hvor svingdøren kun går den ene vej.

Ligesom Breaking Bad er Better Call Saul et fantastisk studie i, hvordan vi kan få sympati for et menneske, som måske på papiret er ”the bad guy”, men hvor vi ser hans menneskelighed og mærker, hvor han kommer fra, og hvad der driver ham. En meget seværdig serie med humor, drama og ægte mennesker.

Materialer