Doudou N’diaye Rose
Doudou N’diaye Rose

Så døde han alligevel

En af rytmikkens udødelige mestre er faldet for aldersgrænsen og kaldt hjem. Du kendte ham sikkert ikke, men du kender til hans indflydelse. Se her hvorfor.
 
Doudou N’diaye Rose var fra Senegal. Der voksede han op og der blev han besat af trommer og rytmer. Det specielle ved mange af de afrikanske rytmer er, at de faktisk betyder noget. Måske ”Der er ildløs på savannen”, ”Nogen er blevet gift”, ”En er død”, ”Come over here man. Vi har fest i aften”.
Men en af grundene til, at Doudou var så vigtig, er at han var Master Drummer of Senegal. Den højeste ære for en slagtøjsekspert. Han var den person, der bevarede arven og havde til opgave at give videre til nye generationer. Eric Serra var på tour med et orkester i Senegal, og han hørte Doudou og hans orkester. Eric blev så grebet af det, at han simpelthen måtte lave en optagelse. Og det gjorde han så i 1991. Men Doudou var også vigtig af mange andre grunde.
 
Doudou Rose var med på plakaten, medvirkede sammen med eller var inspiration til Peter Gabriel, Nine Inch Nails, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Rolling Stones og mange andre. Josephine Baker havde et godt øje til ham også.
Og så blev han af De Forenede Nationers ”Cultural Agency” erklæret for ”Living Human Treasure”. Han blev 85.
 
Du skulle lytte til cd’en, hvor Doudou dirigerer sit orkester. 50 trommeslagere i perfekt harmoni med rytmer, der har dannet inspiration til meget moderne musik, tæver løs med pinde, som ser ud til at være skåret fra det nærmeste træ. 
 
Den store effektfulde afslutning er, at den sidste dag i optagelserne var helt speciel. Og i disse tider er det faktisk lige til højrebenet. Doudou Rose’s orkester på 50 familiemedlemmer blev akkompagneret af et kor på 80 personer.
Og det specielle? Jo - Doudou Rose og hans orkester er muslimer, og koret er katolsk. Og dagen var Langfredag midt i Ramadan. Hvor perfekt kan det ellers blive, spørger jeg bare.
 
Hvis du vil se optagelserne, så kan du finde dem ved at søge i Youtube på Dudu Rose (jep de staver ikke så godt) eller klikke her https://www.youtube.com/watch?v=kxIu04ivMhA
Læg specielt mærke til børnene.