Rigtige mænd er til katte

Brug noget af sommeren til at læse en hyggelig biografi om vennerne John og Bob, som er henholdsvis mand og kat, og deres kamp for tilværelsen i Londons gader.

Jeg anbefaler som regel bøger og film om krig og action og store historiske begivenheder. Men nu er det på tide at lade min bløde side komme til orde. Og i dette tilfælde skal ”bløde side” forstås ret bogstaveligt. Vi taler nemlig om katte. Eller rettere sagt en enkelt kat ved navn Bob, som sammen med sin ejer – og forfatteren til bogen – John Bowen, for nogle få år siden blev et verdensberømt makkerpar.

Da de lærte hinanden at kende, levede Bob og John begge mere eller mindre på gaden. John som gademusikant og Bob bare som gade… kat. De blev venner, John begyndte at fodre Bob og tage ham til helbredstjek hos dyrlægen, og inden længe begyndte Bob at følge med John rundt i London, hvor de solgte Londons svar på Hus Forbi eller spillede og sang. Dvs. det var John, der spillede og sang, men Bob der med sin blotte tilstedeværelse tiltrak kunderne og sikrede indtjeningen.

Alt dette og meget mere kommer bogen vidt omkring med, og det kunne måske lyde lidt banalt, og det er det vel også, men hvad bogen ikke har i store litterære kvaliteter, opvejer den i rigt mål med sine rørende skildringer af forholdet mellem mand og dyr. Selvom Bob tydeligvis er en usædvanlig kat i både intelligens og adfærd, kan man som dobbelt katteejer nemt leve sig ind i deres forhold. Jeg kender i hvert fald udmærket den paniske følelse, John oplever, da Bob på et tidspunkt løber væk. Og som en der jævnligt render rundt med en kat på skulderen, så den bedre kan fange de højtflyvende insekter, kender jeg også følelsen af at indgå i et makkerpar med katten snarere end i et ejer/kæledyr-forhold.

Så hvis du elsker katte eller dyr i al almindelighed, er denne bog et dejligt og rørende bekendtskab, som er perfekt til sommerens lette ferieunderholdning.

Materialer