Regnbuefamilier

Familier har mange former og farver, og de findes også i litteraturen

I de seneste ti år er antallet af regnbuefamilier i Danmark fordoblet. Ifølge Danmarks Statistik var der i 2019 1.465 danske familier, hvor enten to mænd eller to kvinder boede sammen med hjemmeboende børn. Tallet er højst sandsynligt højere, da statistikken kun medtager gifte og registrerede partnerskaber.

Flere og flere romaner og biografier om regnbuefamilier kommer også til. I nogle af dem skinner solen over familielivet, mens andre beskriver de mere regnfulde dage.

Regnbuefamilier i solskin og regn

I biografien ”Silas Holst – for enden af regnbuen” fortæller danseren sin personlige historie om at skabe en familie med én mor, to fædre og seks bedsteforældre. Det er en rørende og ærlig fortælling om hvad der lykkes og hvad der ikke lykkes for Silas’ regnbuefamilie.

Børnenes synsvinkel får vi i trilogien om ”Mor og Busser”, som er et lesbiske forældrepar til et sæt tvillinger. Romanen er skrevet i et enkelt sprog, hvor særligt processen omkring befrugtningen af tvillingernes mor er utrolig humoristisk at høre. Trods det lette sprog dukker der både beskrivelser af synspunkter på børneopdragelse og mere eller mindre politisk korrekte holdninger til samfundet op, når jeg-fortælleren gengiver forældrenes diskussioner.

I Romanen ”Nowhere” af Johannes Lilleøre er det den homoseksuelle mand Johannes, der er hovedpersonen. Han flytter til New York for at være tættere på de to drenge, han har sammen med et lesbisk par. Han bruger dog mere tid på at flakke rundt, hænge ud i bøssebarer og drømme om at blive forfatter end på at lege med drengene.

Det er ikke kun de nye faderroller, som bøssepareret i ”Blandt tosser og fundamentalister: det er ikke noget at være bange for” af Jens Laursen-Schmid skal forholde sig til. De to fædre bor nemlig i det vestjyske bibelbælte og der er det ikke altid nemt at være homoseksuel. En skarp roman, som fortælles i et forrygende tempo med omdrejningspunkterne: børneopdragelse, karrierer og religion.

God læselyst!

/Oprindeligt skrevet af Anette, eReolen.

Materialer