På hæsblæsende eventyr med pigen Dallas

Kun Dallas kan finde sin forsvundne oldefar. Sammen med den tatoverede dreng Jack og en Basso-riffel slås hun med en russisk bjørn, flygter fra politiet og gør alt det, man ikke må, når man er 12 år gammel.

4 timer under et træ i Fælledparken. Det er den tid det tog at forelske sig i pigen Dallas’ historie fra start til slut. Det er lige meget, om du er 9 eller 99 år gammel, visse eventyr er eviggyldige, og dette er et af dem! Forfatter Peter Molde-Amelung spekulerer som Sokrates og bander som Kaptajn Haddock, hvilket resulterer i en smuk og humoristisk tilgang til de mange svære emner, der behandles i historien. Det giver også et fint flow, hvor vi både er med i karakterernes samtaler og ofte modstridende indre stemme. Den lille bagkloge satan vi alle har siddende på skulderen, der hvisker til os, hvad vi burde have sagt og gjort, længe efter det er for sent at gøre om. Denne stemme er særlig udtalt hos den splejsede tatoverede dreng Jack, der prøver så hårdt at være voksen, men ikke helt ved hvordan, for ingen har vist ham det. Og læseren genkender usikkerheden, helt ned i skoene hos de krummede tæer.

 Af geniale karakterer kan nævnes hushjælpen (spritteren) Ole Okker, der vist engang var noget andet og mere end spritter, Dallas’ flyvske mor der ikke evner ansvar og moderfølelser samt olderfaderen Monty, tidligere medlem af SELSKABET FOR ÆGTE OPDAGELSESREJSENDE og Dallas’ primære voksen. Særligt Monty slog benene væk under mig, når han konsekvent kærligt kalder Dallas for Pølse-ræv eller Pølse-øre og glemmer, hvad han selv laver i et alzheimersramt øjeblik eller lærer hende, hvad der er vigtigt i livet, som eksemplevis aldrig at fortælle sandheden… det kommer der nemlig sjældent noget godt ud af. Forholdet mellem Dallas og Monty er så fint og rørende beskrevet uden at blive sentimentalt, og jeg tog mig selv i at blive dybt misundelig på Dallas, der har sin super excentriske og ligefremme oldefar i sit liv.

Læs bogen for eventyret, der bringer læseren i Vestre Fængsel, Frederiksberg Have og Norges fjelde. Og læs bogen for de helt eminente karakterer, der frembringer akut savn i brystet, efter sidste side er vendt.

For helt ærligt, hvem har ikke 4 timer til den mest hjertevarme læseoplevelse denne sommer?

Skrevet af Tilde Hoppe Christensen

Materialer