Nelson Mandelas genistreg

06.04.20
Følg en begivenhed, der kan have spillet en overraskende rolle for at skabe et samlet og helt Sydafrika.

Mandelas sejr er en inspirerende, spændende og lærerig bog, der giver et indblik ind i maskinrummet hos en af verdenshistoriens store skikkelser – nemlig Nelson Mandela.

Bogen er skrevet af den engelske journalist John Carlin, der var Sydafrikakorrespondent i en længere periode omkring Mandelas løsladelse og apartheids fald. Bogen zoomer ind på en enkelt begivenhed og ser på, hvilken betydning den kan have haft i forsoningsprocessen mellem sorte og hvide i Sydafrika. Begivenheden, der er tale om, er VM i Rugby i 1995, der afholdes i Sydafrika. Rugby var traditionelt de hvides sport, og rugbylandsholdet stod for den sorte befolkning som et symbol på uretfærdigheden i landet. Det var derfor ikke alle, der var lige begejstrede, da Mandela beslutter sig for at bruge verdensmesterskaber som et skridt til at skabe forsoning i det splittede land.

Før vi når til selve verdensmesterskaberne, giver bogen en meget troværdig beskrivelse af forholdene i Sydafrika fra de første møder mellem apartheidstyret og Nelson Mandela i 1985, til han bliver valgt som landets første sorte præsident i 1994. Beskrivelserne bygger på interviews med nøglepersoner i hele processen, men også med helt almindelige mennesker. Og der gives et godt indtryk af, hvor tæt på intern konflikt, Sydafrika var tidligt i deres healingsproces.

Og så er det, Mandela viser sit politiske og strategiske talent – og beslutter at sætte sig selv i spil – ved at støtte helhjertet op omkring det blandt de sorte så forhadte rugbylandshold. Man får virkelig et indblik i, at Nelson Mandela ikke blot var en meget karismatisk personlighed, men også en ægte politiker, der gjorde alting med et politisk mål for øje. I dette tilfælde – tilgivelse, forening af modsætninger og et samlet og helt Sydafrika.

Det er ikke en bog om rugby, og man behøver ikke vide noget om sporten for at få stor glæde af denne bog. Den er elementært spændende og har en stigende spændingskurve gennem hele fortællingen.

Bogen er sidenhen filmatiseret under titlen Invictus med Morgan Freeman i rollen som Nelson Mandela.