Når kun det perfekte er godt nok

06.05.20
Forestil dig at leve i et samfund, hvor det perfekte er normen og sågar loven. Og så forestil dig, at du træder ved siden af.

Flosset er en fascinerende, tankevækkende og godt fortalt bog om et fremtidssamfund, hvor der stræbes efter perfektion.

Mød Celestine – en ung, smuk, veluddannet og sjov teenagepige, der lever op til alle forskrifter om perfektion, som samfundet har sat op for dets borgere.

Perfektionsbestræbelserne er et resultat af en genopbygning af samfundet efter en voldsom recession med deraf følgende social uro. Organisationen Lavet står i spidsen for dette. De gør sig bogstaveligt talt til dommere i landets retssale og dømmer, straffer og udskammer de borgere, der ikke lever op til deres retningslinjer for det perfekte samfund.

De udstødte kaldes Flossede, og de brændemærkes helt bogstaveligt talt, så alle kan se, hvem de er og deltage i udskamningen.

En dag forbryder den ellers perfekte Celestine sig imod samfundsreglerne, da hun hjælper en gammel, men Flosset mand, der får det dårligt i bussen. Den handling får konsekvenser. Celestine, der indtil nu har støttet Lavet og det perfekte samfund, de forsøger at skabe, arresteres og skal nu stilles for en dommer. Her får hun et valg – hun kan enten benægte at have hjulpet en Flosset og dermed lægge afstand til sine egne principper, eller hun kan lade være og blive dømt som Flosset.

Flosset laver et spændende tankeeksperiment omkring det såkaldt perfekte, og om det nu også er så perfekt, eller om vi mon ikke bare skal være, som mennesker er flest. Og er det i virkeligheden det uperfekte, der er med til at gøre os til mennesker? Den trækker på tendenser fra nutidens samfund, og som læser bliver man tvunget til at overveje, hvad man egentlig selv stræber efter i den henseende, og om man overhovedet kan gøre sig til moralsk dommer over andre.

Flosset er første del ud af to bøger. Fortsættelsen hedder Perfekt og findes ligeledes på eReolen.

Lån bogen