Forside: Krigens første offer
Forside: Krigens første offer

Mordefterforskning i skyttegraven

25.07.19
Når selv ikke en skyttegravskrigen kan sætte en stopper for politikommissær Douglas Kingsley.

Første verdenskrig – en for mig knap så kendt del af verdenshistorien gik det op for mig, da jeg denne sommer gik på nogle af de mange soldaterkirkegårde fra denne krig i Nordfrankrig. Som man går der blandt både de kendte og ukendte soldater, går det op for en, hvor ufatteligt mange, der mistede livet i denne krig, og hvor meningsløs den forekommer.

Hvis man vil have blot en lille fornemmelse af, hvordan krigen ved fronten og i skyttegravene var, er denne bog et godt bud. Året er 1917, og verdenskrigen er i sit tredje år. Unge mænd dør på stribe i skyttegravene i Frankrig og Belgien, og der er ustandseligt brug for flere soldater til at erstatte de faldne. Heriblandt politikommissær Douglas Kingsley fra London. Men han nægter – han vil ikke drage i krig. Samfundet kan ikke leve med dette, og Douglas dømmes og sendes til et af Londons mest berygtede fængsler blandt adskillige forbrydere, han selv har anbragt der. En noget uholdbar situation.

Af noget kringlede omveje ender Douglas alligevel ved fronten og i skyttegravene, da der er brug for hans evne som efterforsker.

Som læser er vi med hele vejen – i skyttegravene under bombardementer, ved meningsløse fremrykninger i ingenmandsland, blandt de døde, der ikke kan blive begravet, og blandt de sårede med granatchok. Det hele beskrives i sin rædsomhed, så man næsten føler, man er der. Krydret med beretningen om Douglas opklaringsarbejde, og hans tanker om sin efterladte familie.
 

Materialer