Krigen og kvinderne…

08.09.16
En fængende historie om to kvinders liv og skæbne i Frankrig under 2.verdenskrig…

Er man til dramatiske 2.verdenskrigs-fortællinger, krydret med fransk landsby- stemning, er det her bogen, man ikke må snyde sig selv for. Visse anmeldere har påpeget, at den er lige vel kulørt ind imellem…og jo det er sandt…et eksempel ” Hun ønskede, hun kunne tappe den tryghed, hun følte i det øjeblik, på flaske, så hun kunne drikke af den senere, når hun følte en tørst af ensomhed og frygt”….og der er flere af den slags ”ordblomster”. Men når det så er sagt, synes jeg, at romanen faktisk kan alt det, en god og underholdende roman skal kunne.  Og jeg kan godt forstå, den har ligget på bestsellerlister i USA. Den er formidabel til strandtasken og en regnvejrsdag på sofaen.
Historien handler i al sin enkelhed om de to meget forskellige søstre Vianne og Isabelle i det tyskbesatte Frankrig. Vianne, den ældste og blideste søster, er gift med Antoine, og sammen har de en lille datter. Antoine bliver i krigens start indkaldt til tjeneste og kommer senere i en krigsfangelejr. Nu tæller familien kun Vianne, hendes datter og Viannes rebelske søster Isabelle. Søstrene er kommet tidligt hjemmefra, da deres mor dør. Faderen formår ikke at tage sig af sine døtre, og afleverer dem i pleje. Dette præger søstrenes indbyrdes forhold til hinanden og til den far, de senere i romanen bliver genforenet/konfronteret med.
Da søstrene er meget forskellige af temperament og sind, har de også hver deres måde at takle krigens udfordringer på. Vianne, den ældste og mest modne, kæmper sig gennem hverdagen i den lille franske landsby, men må på et tidspunkt erkende, at det ikke er nok at ”overleve”… hun må også vælge side. Isabelle kaster sig for alvor ind i frihedskampen, hvilket fører hende til Paris ‘ netværk  af modstandsfolk. Hvordan, det hele ender for søstrene, skal ikke afsløres her, kun at man er godt underholdt hele vejen igennem.   

 

Materialer