Knud Romer: ABC

11.05.15
Knud Romer fortryller allerede fra første side bogens læser med sine på én gang poetiske, filosofiske og finurlige vers om alverdens forskellige dyr i smukt samspil med illustrationer af John Kørner.
Knud Romers billedbog er en anderledes ABC med fortryllende og finurlige rim og illustrationer. Hvert bogstav repræsenterer sit eget dyr i et rim og en smuk illustration af John Kørner. Læseren møder i løbet af alfabetet både dyr, som er velkendte, og dyr, som man aldrig før har hørt om, og der fortælles både vittigt og filosofisk på fire verslinjer om hvert enkelt dyr. Der er både mulighed for at trække på smilebåndet som for eksempel, når vi møder sneglen:
 
”Sneglen er en langsom en,
Den har ikke nogen ben.
Før den kommer frem til noget,
Er det altid overstået.”
 
Samtidig bruger Romer sproget på så smuk en måde, der giver varme indeni, når han poetisk fortæller om lærken:
 
”Lærken letter fra dit hjerte, 
Og slår triller i det blå.
Når du lytter til en lærke
Kan du mærke hjertet slå.”
 
Hvis man kan blive forelsket i en bog, så er det med Knud Romers ABC sket for mig! Jeg er vild med bogens eventyrlige udtryk og de små finurlige vers. Bogen adskiller sig fra andre ABC-bøger med sit filosofiske og poetiske udtryk, og ikke mindst med illustrationerne, der kan tage en stor del af æren for bogens æstetisk meget smukke og fortryllende udtryk.
Bogen giver anledning til samtale og nærstudering og henvender sig måske i modsætningen til andre ABC’er ligeså meget til voksne, som til børn. Efter min mening kan og bør den opleves af alle – også selvom man ikke har børn i skolealderen. Som oplæsning for de mindre børn, som fordybelse og oplevelse for de lidt større og som ren og skær nydelse for de helt store!
 
Materialer