Hvis planter kunne tale

Anders Lund Madsen og planteprofessor Michael Palmgren taler planternes sag i denne gennemgang af de 41 fedeste planter.

Hvis planter kunne tale? Det kan de ikke, men hvis de kunne – og hvis de også kunne skrive – ville de måske selv have skrevet et manifest. Nu har Anders Lund Madsen så i stedet taget opgaven på sig i samarbejde med professor i plantefysiologi Michael Palmgren og har skrevet planternes manifest. Ifølge Anders Lund Madsen er planter generelt nemlig meget undervurderet i forhold til dyr. De regnes nærmest for lidt kedelige, fordi de bare står på et sted og ikke foretager sig noget særligt. Men det er et ufortjent ry, for planter er alt andet end kedelige ifølge Madsen.
På trods af titlen er bogen ikke et manifest i traditionel forstand. Den er lavet som en samtalebog mellem de to herrer med Anders Lund Madsen, som den naive spørger og Michael Palmgren, som eksperten, der forklarer planternes utrolige kompleksitet og forskellighed.
Af en samtalebog at være, er bogen bygget ret stringent op med kapitler, der hver omtaler en enkelt plante. Næsten som et planteleksikon. Men ”Planternes manifest” er ikke en opslagsbog. Den er tænkt som, at man skal læse den fra ende til anden, og det gør man også gerne på grund af den lidt humoristiske og underfundige stil, hvor forfatterne sammen gennemgår de 41 fedeste planter. 
Her er det værd at bemærke, at de 41 planter ikke nødvendigvis er nogen, man på forhånd skulle forvente optræde på en sådan liste. Her er mælkebøtter og skvalderkål for eksempel repræsenteret. Og det er netop pointen. Vi har vedtaget, at visse planter er dumme og skal dø, mens andre har højere status, men det er uretfærdigt. Alle planter har deres berettigelse ifølge denne bog. 
Der er selvfølgelig også de umiddelbart mere interessante planter repræsenteret såsom chili-planten. Vidste du, at hvis en fugl skulle konkurrere med Chili Klaus om, hvem der kunne spise den stærkeste chili, så ville fuglen vinde uden problemer, for fugle kan slet ikke smage det stof, som gør chilipeberen stærk.
Uanset om det er skvalderkål eller chili-planter, som bliver omtalt, får man som læser stor indsigt i planteverdenen, og hvor utrolig kompleks den er. Ved næsten at menneskeliggøre planterne lykkes forfatterne med det, som man ikke får fra andre plantebøger, nemlig at se planterne som levende væsner med vilje, evner og agendaer og ikke bare som de der flotte farvestrålende pyntegenstande, der står ude i blomsterbedet. Og måske vigtigst af alt, selv de planter vi ser, men som vi aldrig lægger mærke til, har lige så meget berettigelse som alle andre. 
Jeg vil ikke gå så langt som til at sige, at man aldrig mere vil vade rundt på sin græsplæne, men bogen får en til at tænke over det, når man gør det.
 

Lån bogen