Hvilken krystalkugle har Hanne-Vibeke Holst haft til rådighed???

03.03.21
Hvad sker der med mennesker, når man presses fra alle sider og alt det kæreste man ejer – trues?

Hvordan fungerer vores samfund, når korrupte regimer laver benspænd.  Når hårde fakta om antal indlagte og døde bliver faste punkter på politikernes agenda. Når medicinalindustrien lugter penge og har svært ved at overholde leveringsfrister på vacciner. Og hvem har mest brug for vacciner? Kort sagt, hvad gør en pandemi ved vores klode. Alt dette tager Hanne Vibeke-Holst fat på i sin roman ”Som Pesten”.
Hanne-Vibeke Holst skriver sin roman i 2017, længe inden vi kender til corona, håndsprit, mundbind, almindelige tests contra hurtig tests, nedlukning af samfund og genåbning.
Trods det skriver hun en medrivende og spændende roman med mange genkendelige hændelser fra vores corona pandemi hverdag.


Bogen har den unge danske læge Karoline Branner som hovedperson. Karoline er netop startet i en ny stilling som koordinator i WHOs afdeling for pandemibekæmpelse, da pandemien har sin spæde start.
I Holst’s udgave er arnestedet i Østukraine , hvor smitten via gæs og grise muterer til mennesker.  En dansk landmand (han arbejder på en danskejet grisefarm i Ukraine) er første offer og årsag til epidemiens/pandemiens opblussen i Danmark.
Ud over hovedsporet med Karoline, som også frilægger hendes kaotiske privatliv, er der mange mindre historier, som langsomt flettes sammen i romanen. Fælles for disse historier er, at de beskriver magtforholdet/afhængigheden i menneskelige relationer og de afledte effekter, de giver fra international politik til det enkelte menneske.
Det kan nogle gange virke lidt forstyrrende og langsommeligt at holde alle disse tråde samlet, men det lykkedes forfatteren at få plottet hjem med en hæsblæsende slutspurt.

Bogen kan anbefales til dem, som kan lide romaner med en blanding af naturfaglige fakta og momenter af spænding. Man finder noget lignende i ”Dinosaurens fjer” og ”Svalens graf” af Sissel-Jo Gazan, som dog er skrevet i rendyrket krimiplot.