Hvad skal museumsdirektør Andrea Rygg Karberg #barelæse i sin ferie?

For Andrea Rygg Karberg går sommerferien til Vesterhavet. Læs med her, når hun deler, hvilken bog der skal med i kufferten, og kommer med anbefalinger til både sjov, smuk og smertefuld sommerlæsning.

Hvad glæder du dig til at læse i sommerferien?
Som optakt til vores store udstilling om den italienske renæssancekvinde Sofonisba, der åbner 3. september på Nivaagaards Malerisamling, vil jeg omsider læse Inger Christensens ”Det malede værelse”. Det skulle være en meget smuk, lille bog, som tager udgangspunkt i rumudsmykningen af brudeværelset i hertugpaladset i Mantua, som er noget af den dejligste italienske renæssancekunst, jeg har set – så det glæder jeg mig til. Sofonisba var den første virkelig berømte kvindelige kunstner, som i 1500-tallet malede portrætter og selvportrætter som ingen andre, og som blev kaldt til Madrid som hofdame for den unge, spanske dronning. En udstilling om hende har været museets største drøm i mange år, som nu går i opfyldelse, og udstillingen vækker allerede stor international opmærksomhed på forhånd.

Hvor skal du læse denne sommer?
I vores sommerhus i Tversted – til lyden af Vesterhavets bølger. Her lader familien altid op ovenpå et travlt arbejdsår. Den friske luft og gerne vild blæst er for mig uløseligt forbundet med følelsen af frihed.

Hvilken bog vil du anbefale andre at pakke med i feriekufferten?
Har I børn, så skal Orla Frøsnapper læses med jævne mellemrum – og Papa Langben (svensk børnebog) giver mig også ondt i maven af grin. Herudover arbejder jeg mig stadig igennem klassikerne, og Herman Bang skriver så tindrende smukt, men også smertefuldt. Af nyere litteratur nød jeg i år ”Meter i sekundet”, der vakte mange minder om at være på barsel og også er fuld af humor. Læs en masse, det udvider livet lige som kunsten – man kan faktisk få indblik i så mange flere tilværelser end ens egen, hvilket jo er en kæmpe gevinst. Én tilværelse er slet ikke nok!