Hollænderbjerget

De 21 sving kalder og frister

Sidste år komme denne spændende indgang til et af cykelsportens nyere årlige bråvallaslag, nemlig styrkeprøven blandt tidens fremmeste cykelklatrere i denne vor tids ultimative sportsgren i sprint op af bjerg. Og ikke et hvilket som helst bjerg. Bjerget med opkørslen med de 21 hårnålesving. Hollænderbjerget.
Første gang bjerget var med som afslutning på en Tour de France etape, var i 1952. Løbet blev legendarisk, og blev vundet af Fausto Coppi i skarp duel med det franske håb Jean Robic. Coppi vandt Touren det år. Så gik der 24 år inden bjerget igen var på programmet, og igennem de næste år kunne hollænderne nærmest ikke få armene ned. Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Steven Rooks og Gert-Jan Theunisse, Ikke underligt at der er en hovedvægt af hollændere blandt tilskuerne op af den 14,4 km lange stigning.
Peter Cossins lægger ikke skjul på sin begejstring for cykelløbet, og tager os med, både op af bjerget i de mange Tour etaper hvor Alpe d´Huez har indgået, og med i sin begejstrede skildring af denne mytiske opkørsel med sine 21 sving. Som cykelmotionist med årelang erfaring udi 20 meters bakkeforcering i det sjællandske landskab, vil jeg betegne denne bog som værende endog meget nærværende. Jeg tror i hvert fald at bogen giver mig et alibi for at nøjes med Sjælland. 

 

Materialer