Has-beens og småligheden længe leve

Af Ida
05.04.23
"Georg-komplekset" er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og måske årets sjoveste danske roman.

"Georg-komplekset" er en satirisk kriseroman og et ægteskabsdrama for fuld udblæsning. Et originalt portræt og en rablende historie om en forfatters selvrealisering, identitetskrise, ægteskabelig jalousi.

Den tidligere bestsellerforfatter Georg er ved at falde fra forlagsverdenens gyldne tinder, og mens han ser sine kollegaer/rivaler overhale ham med den ene storsælgende succesroman efter den anden, skal han hurtigst muligt i gang med at skrive noget nyt for at blive i lidt længere i solen. Men rigtig presset bliver han dog først, da konen pludselig går i gang med at skrive en roman. Han vil for alt i verden undgå den potentielle ydmygelse ved, at hun skulle overgå ham på hans eget territorium. Han beslutter sig for at sabotere hendes roman og selv gøre comeback, inden hustruens roman udkommer. Det kommer der en totalt rablende, humoristisk og hæsblæsende – men også til tider ondskabsfuld (på den gode måde) - historie ud af.

Roman er et satirisk indspark til selvrealiseringsbølgen, hvorigennem vi måler hinandens succes i det ganske land. Forfattergerningen og forlagsbranchen spiddes, og der gives los for bitterheden, utilstrækkeligheden og alle de forbudte tanker. Man fornemmer Hammann nedenunder teksten, og hun er virkelig ude med riven. Populære genrer som det Georg kalder autofiktive offerhistorier, historiske romaner fra den nære fortid og de evindelige krimier hænges til tørre. Det er historien om den fallerede forfatters deroute og midtvejskrise. Hvor elendig man er til at miste de privilegier, man havde engang – og stadig ser sig som naturligt berettiget til. Hammann kalder Georgs tilstand for et kompleks – på den måde generaliseres tilstanden, så vi alle kan overveje, om vi måske kan genkende den slags komplekser hos os selv. Man kan spørge sig selv, om det svært at håndtere, når fx ens kollegaer overhaler en, er det sociale centrum eller får forfremmelsen? Så kender man måske også til Georg-komplekset. Skarpt, ætsende skæg og sprogligt spidsfindig satire over det moderne, privilegerede menneskes vilkår.
 

Lån bogen