Grevinden
Grevinden

Grevinden

En grusom film med Julie Delpy i hovedrollen, instrueret af Julie Delpy, skrevet af Julie Delpy, som du måske husker fra "2 dage i Paris" eller "En sand løgn".
Historien er grusom. En grevinde i det gamle Ungarn, som torturerer og myrder stakkels bondepiger. Et enkelt vidne taler om 650 ofre. Andre taler mere om et antal i størrelsesordenen 100-200 ofre. Men til forskel fra Kleopatra og hendes badekar fyldt med æselmælk, så var grevindens mord tilsyneladende begået, for at hun kunne "bade i pigernes blod og derved bevare sin skønhed".
Og historien i filmen er da ganske sand og baseret mest på historiske fakta om grevinde Báthory Erzsébet (eller som hun kendes på vestlige sprog - Elizabeth Báthory), som levede i Ungarn i 1560 til 1614.
Der har været adskillige film, enten direkte om Elisabeth eller med hende i prominente parter af filmene, men netop 2009 udgaven med Julie Delpy skiller sig ud, ikke bare som en filmisk oplevelse, men også med nogle ganske usædvanlige betragtninger om grevinden.
Hvis vi lige dvæler ved den filmiske oplevelse, så forestil dig en lydbog på film. Som de fleste lydbøger, så er der ikke voldsomt meget liv at hente i oplæsningen/dialogen. Filmens dialog er på et lidt famlende engelsk og det virker nærmest som om skuespillerne læser direkte fra papskilte holdt bag kameraet. Det er da også en af hovedårsagerne til at filmen er blevet temmelig voldsomt kritiseret for at være "under et forventet kvalitetsniveau". Men skuespillet, kostumerne, omgivelserne og kameraarbejdet er på et højt niveau. Hvorfor så den dårlige dialog? Filmen indledes med en fortæller, som introducerer Elisabeth, og det er min overbevisning, at denne fortæller i virkeligheden fortsætter sin oplæsning ind i de enkelte personers dialog. Jeg synes, at hvis man ser filmen med den vinkel, så stiger kvaliteten fra 5 ud af 10 til i hvert fald 8.
Og de usædvanlige betragtninger? Ja her er det, at filmen bliver speciel. Hvor mange tidligere film (og senere) om Elisabeth fokuserer på den blodtørstige massemorderske, så er "Grevinden" meget mere interesseret i personen Elisabeth og omgivelsernes reaktion på en intelligent kvinde med egne meninger, både politiske og sociale. Det er ubestrideligt, at medens hendes mand var i krig, så stod hun for driften af godset. Det var også hende, der organiserede beskyttelse af både eget gods og de omliggende landsbyer. Men det var også hende, der meget offentligt tog en meget yngre elsker til stor fortrydelse for hendes "pap-svigerfar".
Er beskyldningerne og retssagen en farce? Er det falske beskyldninger for at skaffe en magtfaktor af vejen? Kan 300 vidner faktisk lyve i takt? Er der virkelig tale om den værste kvindelige massemorder vi kender? Er det muligt, at hun fik slagtet så mange unge piger, fordi hun fik lov til det? Måske fordi det ville være ubekvemt at lade skandalen eskalere? Eller måske kunne man simpelthen ikke have en selvstændig kvinde gående frit omkring? Er det sandt at historien skrives af sejrherrerne? (Læg lige mærke til at det ikke hedder "sejrkvinderne").
Filmen indeholder selvfølgelig en del blod, men i betragtning af emnet for filmen, så er det holdt på et endda meget lavt niveau. Dermed er det ikke sagt, at filmen er egnet for børn, men der er ingen rigtig grund til at voksne mennesker ikke skulle kunne se filmen. Se den - hvis ikke af en anden grund så fordi det er sjældent, at du finder en se-værdig romantisk, historisk, grusom, feministisk gyser fyldt med misundelse, kærlighed, jalousi - og mord.
Jeg så filmen, mest fordi jeg i skoletiden læste en del om Elisabeth. Vi havde en historielærer, som mente, at det egentlig var hende, der var Abraham Stokers inspiration til Dracula - godt blandet med uhyggelige sagn og myter, som Stoker fik fra den ungarske Ármin Vámbéry. 
Det var desværre først halvvejs gennem filmen, at det gik op for mig, hvorfor dialogen var så flad, så jeg spildte en god del af filmen med at være irriteret. Anden gang jeg så den, gik budskabet rigtigt op for mig. Tror jeg.
Og nu skal jeg se den igen. Men bare rolig. Jeg har mit eget eksemplar, så du kan roligt låne den på biblioteket. Ganske gratis. Er den udlånt, så lav en bestilling.
Hvis du ikke, som jeg, kommer til at holde af filmen, så kan du altid finde trøst i det faktum, at vi har masser af andre film. Der er helt sikkert også nogle for dig.
 
Materialer