Glory, glory, halleluja… pragtfuld roman om slaveriet i USA

”Skaberfuglen” er en morsom og alvorlig roman om John Brown, religiøs fanatisme og en spændende periode i amerikansk historie.

”Endnu en anbefaling af en roman om Den amerikanske borgerkrig!”, siger du med himmelvendte øjne. Og ja… dvs. nej, denne roman foregår i årene inden Den amerikanske borgerkrig… men ja, jeg elsker bøger om 1800-tallets USA, så du har ret, dette er ikke den første og bliver næppe heller den sidste af slagsen.
Skaberfuglen foregår som sagt inden Den amerikanske borgerkrig og handler om slavedrengen Henry, som egentlig har et ok liv som slave for en forholdsvis venlig mand af en slaveejer at være. Men manden bliver slået ihjel af en bande slaverimodstandere under ledelse af den legendariske John Brown. Henry bliver ved tilfældighedernes spil optaget i gruppen som en slags maskot og får snart øgenavnet Lille løg. Og ikke nok med det, Henry må også acceptere en ny identitet som pige, fordi den karismatiske og dybt religiøse, men totalt verdensfjerne Brown bare ikke kan få ind i sit hoved, at han er en dreng.
På den måde går tiden, og Lille løg oplever den spirende kamp mod slaveriet på nærmeste hold med guerillakrig, overfald og regulære slag mod grupper af slaveritilhængere, som er ligeså amatøragtige som dem selv. Det hele kulminerer selvfølgelig med John Browns skæbnesvangre angreb på et stort våbenlager i byen Harpers Ferry i 1859, som ikke går helt efter planen.
Romanen er ikke bare et spændende billede af en dramatisk periode i amerikansk historie. Den er vanvittig underholdende og humoristisk og kan sagtens læses, selvom man ikke er specielt interesseret i det amerikanske slaveri. Skildringen af den fanatiske John Brown i spidsen for sin flok af indimellem lidt modstræbende og knap så fanatiske mænd er kostelig. Samtidig er handlingen dybt alvorlig og bygger i høj grad på historiske kendsgerninger. Både tonen og handlingen minder mig om klassikeren ”En god dag at dø” af Thomas Berger, som er min absolutte favoritbog. Måske er det derfor jeg er så vild med den.

 

Materialer