Folkets skønhed…og også det modsatte…

18.08.16
Usentimental familie krønike med ”bid” i…

Hvis man kun skal læse én roman henover sensommeren, er denne et absolut ”must”. Merete Pryds Helle leverer en stærk familie (kvinde) historie.

Marie bliver født på Langeland i 30érne. Hun vokser op i et meget fattigt og barskt miljø, hvor overgreb, sult og tørre tærsk ikke er ualmindeligt. Maries far er tagdækker, arbejder hårdt, og Maries mor er hjemmegående med slidsomt husarbejde samt utallige barnefødsler.
Vi følger Marie fra barndommen, til hun bliver gift med Otto, elektriker-lærlingen, også fra Langeland. Otto læser til ingeniør, og han og Marie flytter til København. En ny familie stiftes. En af de døtre, der fødes i romanen i tresserne, er forfatteren selv. 

Tiderne ændrer sig markant: fra 1930erne på landet til 1960erne og 70érne i storbyen og provinsen. Spændende tidsbilleder der rammer historien ind.

En af detaljerne i romanen og en direkte forbindelse til bogens titel er et maleri, som Maries far køber af en bekendt, der har været i Holland. En ganske ualmindelig ting at købe i et hjem, hvor der ikke altid er råd til mad på bordet. Maries far synes, familien skal kende til ”Folkets skønhed”.  Maleriet forestiller to arbejdende kvinder klædt i sort og set bagfra, mens de samler kartofler. Billedet er malet, af en der hedder Vincent (?!). 

En roman for læsere der godt kan lide familie/slægtshistorie på den meget velskrevne, men også barske måde.  

Materialer