Feriebøger for enhver smag

Bibliotekar Karsten Andersen har fundet feriebøger frem til enhver smag - også til dig, der kun læser krimier, eller til mænd, som kun læser bøger i sommerferien. Dyk ned i anbefalingerne, og reservér bøgerne her eller på bibliotekets app.

Bøger, der varer hele sommeren

Ligesom barndommens sommerferier kunne føles som et helt liv i livet, så kan en bog også føles som et helt liv, så hvorfor ikke kombinere de to følelser og læse en bog, der er tilstrækkelig lang til at vare hele ferien, og som lidt efter lidt kan erstatte din fysiske virkelighed med bogens opdigtede ditto.

Stephen King: Opgøret

Stephen King er kendt for bøger, der uden problemer kan vare en hel sommer. Men med sine mere end 1100 sider er den uforkortede version af “The Stand” ganske lang, selv efter Stephen King-standarder, så lang at vores udgave er splittet op i tre bind. Det skal man dog ikke lade sig skræmme af. Tværtimod. Hos Stephen King er længden af bøgerne en pointe i sig selv. Han bruger netop pladsen – ikke nødvendigvis til at drive handlingen frem, men til at skabe verdener, der på én gang er genkendelige og meget fremmede. Således også i “The Stand”, et værk af bibelske dimensioner og med nærmest gammel-testamentelige undertoner. Her er 99% af verdens befolkning døde i en epidemi. De overlevende hjemsøges af drømme om henholdsvis en elskelig bedstemor Abagail og den uhyggelige Randall Flagg, og snart drages de mod enten den ene eller anden i en moderne version af Moses’ vandring gennem ørkenen og mod et endeligt opgør mellem det gode og det onde. En fantastisk bog, der suger dig ind, og i al fremtid vil du huske lige netop den sommer som “Sommeren Hvor Jeg Læste The Stand”.

Bøger til en familiedag i sommerhuset

Måske regner det, måske har I brugt de sidste tre dage på vandreture, museumsbesøg og badeland, og nu trænger I bare til at tage en slapper i sommerhuset. Her kommer de bøger ind i billedet, der kan læses på en enkelt dag, eller man ikke behøver læse fra ende til anden.

Unyttige historiefacts

“Unyttige historiefacts” er faktisk en serie af bøger med undertitler såsom “Krig & konflikter”, “Mad & drikke” og “Sport & spil”. Titlen “Unyttige historiefacts” siger faktisk det hele. Bøgerne er spækket fra første til sidste side med korte facts fra op igennem historien, der ikke kan bruges til ret meget, men som er sjove, finurlige, øjenåbnende, chokerende og meget andet. Men uanset hvor langt ude disse facts er, lover Forfatteren Michael Hawkins, at de er ægte verificerede sandheder. Perfekt til bare at sidde og pletlæse eller læse op for hinanden og få et fælles grin.

Naturen kalder

Du kender sikkert naturnørderne Sebastian Klein og Anders Kofoed. Sammen har de to lavet den fantastiske familiebog “Naturen kalder”. Her er en bog spækket med aktiviteter, I kan kaste jer over i sommerhuset, alle sammen med det formål at komme tættere på den danske dyreverden. Man lærer alt fra at lave en simpel vandkikkert, så man kan følge med i, hvad der sker under vandoverfladen til at pelse en død spidsmus (en som er død i forvejen forstås). Blandt de mere komplekse projekter er at bygge en have-zoo, hvor smådyr frivilligt kan flytte ind. Medbring denne bog i sommerhuset, og det er slut med at høre “Jeg keeeeeeder mig” fra ungerne (og ellers er det i hvert fald deres egen skyld). 

Bøger til mænd, der kun læser bøger i sommerferien

Okay, det behøver ikke kun være mænd, der kun læser i sommerferien, men disse bøger vil typisk være nogen, som mænd, der kun læser i sommerferien, vil nyde. Det vil sige, det er bøger, der går lige til sagen, og som har ordentlige afslutninger, der ikke hænger og svæver i luften med spændingskurver stejle som styrtløbsløjper.

Jack Reacher-serien

Det med spændingskurverne gælder i hvert fald denne serie. Du har sikkert hørt om eller set Jack Reacher-filmene, men ved du, at de er baseret på en lang serie af bøger skrevet af den engelske spændingsforfatter Lee Child? Fredensborg Bibliotekerne har 26 bøger i serien, og de lever op til alle klichéerne om den barske ensomme ulv, der ordner sagerne, når ordenshåndhæverne enten er korrupte eller inkompetente eller begge dele. De kan uden problemer læses uafhængig af hinanden. Start med nr. 17, hvis du har lyst, eller start med nr. 1. Det er op til dig. Ikke stor litteratur, men absolut heller ikke det værste i genren. Med andre ord, lige hvad man har brug for til at koble af.

Den hemmelige fodboldspiller

Professionel sport og ikke mindst fodbold er et show. Det ved du godt, selvom du elsker det. Du ved godt, spillerne kun røber en brøkdel af sandheden, når de bliver interviewet af Werge og Frimann. Men hvad foregår der så i virkeligheden i professionel fodbold, når kameraerne er slukket, og journalisterne gået hjem? Det kan du få et unikt indblik i via denne bog, der er skrevet af en anonym spiller fra Premier League. Den får ikke for lidt med afsløringer af dårlige trænere, utroskab, misbrug, depression og meget andet, men det er ikke sladder for sladderens skyld. Man får et helt anderledes indtryk af den professionelle fodboldverden, som i sidste ende kun kan være sundt for enhver seriøs fodboldfan.

Bøger til dig, der ikke kan læse andet end krimier

For dig er ordet krimi synonym med bog. Du kunne ikke drømme om at læse andet, hvilket også betyder, at du allerede har læst alle de kendte forfattere til hudløshed. Det betyder måske, at du også kender dem, vi foreslår her, men vi tager alligevel chancen.... Undskyld hvis du allerede har læst dem.

Eremitten

Thomas Rydahl opnåede med Eremitten at vinde debutantprisen for en kriminalroman. Det er ret uhørt, men helt fortjent. Det er da heller ikke en helt almindelig krimi. Den selvudnævnte detektiv Erhard er ikke ligefrem prototypen på en hårdkogt hovedperson. Han er en ældre herre, der har slået sig ned på Fuerteventura i et hus med to geder, og hvor han ernærer sig som taxachauffør og klaverstemmer. Plottet tager udgangspunkt i, at han finder en papkasse med en død baby, og så udruller historien sig ellers på langsom men sikker vis. For nej, det er ikke højdramatik og action. Ingen udpenslet vold. Men det er kvalitet og fantastisk atmosfære fra ende til anden, som holder en fanget til sidste side. Og så er forfatteren Thomas Rydahl her fra kommunen, og det kan vi være stolte af.

Thorkild Aske-serien

Det er ikke ligefrem skandinaviske krimier, der er mangel på, og du har sikkert også læst mange af dem, men har du læst norske Heine Bakkeids serie om den plagede tidligere politimand Thorkild Aske? Hvis ikke, er tiden kommet nu. Det kan godt være, serien starter liiidt sløvt ud med første bind “Jeg vil savne dig i morgen”, men de to næste, der hidtil er udkommet, når næsten Håkan Nesser og Jussi Adler-niveau. Så hvis du er til dyster nord-skandinavisk krimi noir, er her et godt bud på en serie, som kan være en skøn og dunkel kontrast til lyse glade sommerferiedage!