Tusen bitar
Tusen bitar

Et gribende portræt af musikeren og mennesket Björn Afzelius

Dokumentarfilmen om rockmyten Björn Afzelius giver et fint og nostalgisk tidsbillede af 1970’erne, 1980’erene og 1990’erne sammen med instruktørernes belysning af den sky og kreative musiker, der modigt i sin musik brændte for frihedsbevægelser i hele verden.

 Undertitlen på dvd’en hedder ”et unikt portræt af en ung idealist”, og Björn Afzelius blev kendt i hele Norden både for sine politiske tekster, men også for sine ørehængere. Hvem har ikke sunget med på ”Juanita” eller ”Sång til friheten”? - og stor succes fik han med sin udgave af Anne Linnets ”Tusind stykker”. 
Den sky og meget private B.A. bliver belyst gennem interviews med musikvennerne, bl.a. Michael Wiehe, ekskæresten og døtrene. Og masser af kvinder – elskede ham og omvendt. Utroskaben var han ked af, - sådan kan det jo også formuleres…
Hans sammensatte og søgende personlighed får vi en forklaring på midt i filmen, en omsorgssvigtet barndom og en selvmorderisk mor gav ham alvorlige omkostninger livet igennem. Kun gennem musikken var han helt sig selv. Med sine enkle, smukke vers og sin bløde melankolske stemme og fremtoning sang han sig ind i alles hjerter.
Da han bliver alvorligt syg, fortæller hans to døtre, hvor hårdt han arbejder for at gøre sin sidste udgivelse færdig,”Elsinore”, og optagelserne må foregår i hans private hus og ikke i studiet.
Filmen blev en gigantisk succes i Sverige, og også herhjemme var biografpublikummet stort. 
Se dvd’en, og tag en tidsrejse tilbage til 70’erne, 80’erne og 90’erne og bliv både rørt og bevæget. Bliv overrasket over, hvor sky og genert en person han i virkeligheden var, altid i søgen efter sin identitet, bliv imponeret over hans politiske engagement, og bliv mindet om, hvor stor og  hvor bevægende en musiker, han var. Og bliv berørt over det fine menneskeportræt, filmen illustrerer. 
Bjørn Afzelius døde i 1999, - kun 52 år gammel.

Anbefalet af: Marianne Brockmeyer

Materialer