Forside Arv og miljø
Forside Arv og Miljø

En rest af virkelighed

Det er svært at skelne, hvor virkeligheden stopper, og fiktionen starter i Vigdis Hjorths ”Arv og miljø”. Men det er der kommet en fantastisk medrivende roman ud af.
Det hele begynder forholdsvist uskyldigt i Vigdis Hjorths meget debaterede norske roman fra 2016. Familiens to hytter skal fordeles mellem parrets fire børn, men det bliver starten på en større familiefejde, der splitter de fire søskende ad. Som læser ser man, hvordan beskyldningerne bliver kastet frem og tilbage som over nettet i en tenniskamp, mens man graver efter sandhederne i alle de udsagn, som familiemedlemmerne anklager hinanden for. Langsomt afsløres der dog en langt mere uhyggelig historie om familien, der trækker spor tilbage til den ældste datters barndom… 
Romanen indledte en større litteraturdebat, da den udkom i Norge, fordi mange læste romanen autobiografisk og mente, at Vigdis Hjorths roman i virkeligheden var en offentlig udstilling af hendes familie. Forfatteren holder dog selv fast i, at romanen er ren fiktion. På trods af dette, har hendes søster, Helga Hjorth, nu har udgivet et modsvar i form af romanen ”Fri vilje”. Det er ikke let at vide, hvor meget virkelighed der er i denne fortælling, men det er egentlig også ganske uvæsentligt, da romanen er en stor læseoplevelse i sig selv. På trods af de svære problemstillinger i bogen, er den til tider nu også ganske morsom i sin fremstilling af især hovedpersonen, der bestemt ikke undslår sig for at blive beskrevet på både godt og ondt.
 
Anbefalet af Maria Dyrberg Kjeldsen
Materialer