En magisk barndomsskildring

Mumitroldenes mor, Tove Jansson, fortæller om sin egen barndom. Barndomsminderne genopleves i børnehøjde, men sproget er den voksne forfatters.

 
Tove Janssons far var billedhugger og hendes mor illustrator. Tove fortæller bl.a. om faderens passion for sin kunst og hans store kærlighed til dyr. Det gør Tove jaloux – især på aben Poppolino, som faderen aldrig bliver vred på, og som får lov til mange ting, Tove ikke må.
Den voksne forfatter giver med et rigt og varieret sprog indblik i barnets følelser - vrede, jalousi og kærlighed – og vi oplever omverdenen set med barnets øjne og barnets forståelse af den. Tove har barnets naive klarsyn på mennesker og situationer, men der er også meget hun ikke forstår. Der er ingen voksen efterrationalisering eller forklaring – fortælleren er solidarisk med barnet.
Bogen er inddelt i små fortællinger, hvor Tove fortæller om sine forældre, faderens kunstnervenner, hjemmet, naturen, husdyr, legekammerater og andre voksne – samt – og ikke mindst – Toves egne fortællinger og fantasiverdener.
Barnet Tove er nemlig rigtig god til at digte fortællinger og til at opbygge hele fantasiuniverser. Sådan får hun gjort mange uforståelige ting mere forståelige.. 

Anbefalet af Lisa Juhler

 

Materialer