Forside: En fandens mand
Forside: En fandens mand

En fandens god bog om køn og kærlighed

Af Ida
28.01.20
Ærlig, sjov og tankevækkende læsning for alle, der interesserer sig bare det mindste for køn, kærlighed og alt der imellem.

Journalisten og forfatteren Anders Haahr Rasmussen giver i ”En Fandens Mand” et tiltrængt mandligt indspark i #MeToo debatten – og dermed også et bud på, hvordan det er at være mand i det 21. århundrede. Han skriver om at date kvinder, om grænser, sexisme, hævnporno, #MeToo, homoforbi og sex - men uden at forfalde til nedgørende mansplaining. Han diskuterer nysgerrigt i bogen – med sig selv og andre – i en skønsom blanding af personlige fortællinger, interviews og reflekterende essays, og det gør han uden at ty til polariseringer og forenklede svar. 
Der gives plads til modstridende perspektiver, hvor tingene ofte er irriterende komplicerede men også fascinerende i al deres flertydighed. Han tager igennem bogen grundlæggende et feministisk standpunkt, men indrømmer samtidig homofobi, machotendenser og svaghed for yngre kvinder. Kønsdebatten er forvirrende og modstridende, mener han, og i diskussionen med sig selv argumenterer han for, at nogle af disse følelser er nødt til at være legitime, ellers bliver man som mand så bundet, at man konstant snubler. Det kan man jo så i øvrigt mene om, hvad man vil. Men forfriskende ærligt er det i hvert fald. 
Bogen er også vellykket, fordi den indeholder mange personlige, sjove og akavede historier om hans eget sex- og kærlighedsliv. Det er tåkrummende og hjerteskærende sandt – også set fra et kvindeligt perspektiv. Anders er udover at være journalist og forfatter også tenniskommentator, og bogen indeholder flere sjove referencer til den verden.  
Med ”En Fandens Mand” er Anders Haahr Jensen med til at nuancere kønsdebatten, og bogen medvirker til en uanstrengt opblødning af fronterne – og det er tiltrængt. Som en anmelder skrev om bogen: ”Det kan godt være, 'En fandens mand' ikke indeholder nogen sandheder, men til gengæld indeholder den masser af ting, der er sande.” Mere af det tak.