Bogforside: Skamløs af Pénélope Bagieu

Empowerment i tegneserieformat

Af Ida
20.08.19
Skamløs fortæller 15 modige og egenrådige kvinders livshistorier. Kvinder som på tværs af historien havde styrken til at gå egne veje og ikke bøje sig for samfundets normer. De som ikke skammede sig.

Skamløs er skrevet og tegnet af franske Pénélope Bagieu, og den udkom på dansk i 2018. Dette er det første af to planlagte bind. Den originale franske udgave byder på 30 portrætter, og vi får her halvdelen i første del af serien. Bagieu skriver sig ind i en større international strømning i tiden, hvor graphic novels og illustrerede fagbøger med fortællinger i billeder er med til at udvide vores kendskab til historiens (u)kendte kvinder. 

Skamløs tager bare skridtet videre fra fx ”Godnathistorier for Rebelske Piger” serien både i bredden af repræsenterede kvinder samt i dybden af deres livshistorier. Kvinder som få har hørt om, ex. Clémentine Delait, Leymah Gbowee og Las Mariposas - henholdsvis skægget dame, socialarbejder og rebelsøstre - får her deres historier fortalt på lige fod med ex. Tove Jansson, Joséphine Baker og Margaret Hamilton. Man kunne kalde Skamløs et slags kvindehistorisk hyldestskrift med lige dele humor, alvor, patos, skarphed - og en moderne referenceramme, hvilket gør den særdeles egnet til også de unge læsere. Bagieu formår at skabe portrætter, som man kan spejle sig i og inspireres af. Hun formidler menneskeskæbner præget af fulde, frie liv, hvor man fulgte sin egen vej – uanset andres holdning hertil. Og det eksempel kan vi alle sammen følge. 

Jeg vil anbefale den til alle, der tør blive klogere. Bagieu serverer på humoristisk og letfordøjelig vis kvindehistorie, identitets- og kønspolitik, så alle kan være med. Respekten vokser, mens man er glimrende underholdt undervejs. Jeg ser frem til bind 2.   

Materialer