Forside: Al kødets gang
Forside: Al kødets gang

Edinburgh 1847. Lægevidenskab. Penge. Mord.

09.01.19
Tag tidsmaskinen tilbage til 1847 – og bliv glad for du lever i det 21. århundrede.
I lægevidenskabens barndom har både læger og patienter måttet lægge krop til lidt af hvert. Det er omdrejningspunktet i den historiske krimi ”Al kødets gang”, der foregår i Edinburgh i 1847. Vi møder den lægestuderende Will Raven, der ved bogens begyndelse starter læreplads hos en anerkendt professor i fødselshjælp. Vi får hurtigt en fornemmelse af, at Will ikke er blandt byens bedste børn – og at han gemmer på hemmeligheder. Han viser sig dog at have en samvittighed. Derfor kaster han sig over mysteriet om en række døde kvinder, der vist ikke er kommet helt naturligt af dage. Til dette indrullerer han tjenestepigen Sarahs hjælp. Sarah er kvik og videbegærlig – og ville elske at kunne arbejde med medicin som profession. Hun er dog begrænset af sit køn og må snige sig til sin viden.
Som læser bliver du taget med på en tour de force gennem Edinburgh i 1847. Alle sanser bliver sat i spil, når man det ene øjeblik befinder sig i underklassens områder af byen og næsten kan lugte de uhumske forhold, de levede under, mens man det næste øjeblik kan føle udmattelsen og smerten ved en langvarig fødsel, hvor eneste hjælpemiddel er en tang. Man sidder med hjertet i halsen, når man ankommer til et middagsselskab, hvor alle deltagerne ligger livløse rundt om bordet, fordi de eksperimenterer på sig selv for at finde bedøvelsesmidler til gavn for patienterne.
Bogen er en elementært spændende krimi med et godt plot og en god intrige. Samtidig giver den et godt indblik i, hvor langt lægevidenskaben er nået på ganske få år – og hvordan det er pionererne, vi kan takke for mange af disse fremskridt.
Materialer