Du er også en svamp

At vi mennesker også består af svampe, er blot en af de virkelig interessante oplysninger, man får om svampe i denne skønne bog om denne mærkelige livsform.

Noget af det, jeg elsker ved faglitteratur, er, at man kan tage en bog om næsten et hvilket som helst emne og føje en helt ny dimension til sin viden uden anden årsag, end at så ved man noget, man ikke vidste før. Før jeg læste ”Svampenes forundelige liv” var min viden om svampe begrænset til, at nogle er giftige og andre smager godt. Nu ved jeg ustyrligt meget om alt fra svampes enorme underjordiske netværk til deres psykedeliske egenskaber. Havde jeg brug for den viden i mit liv? Overhovedet ikke. Jeg klarede mig udmærket uden at vide, at en bestemt svamp kan tage kontrol over myrehjerner og få inficerede myrer til i svampens tjeneste at gøre ting, de ellers ikke ville have gjort. Men det er da ufattelig interessant! Og jeg føler, at min verden er blevet større, fordi jeg ved det.

”Svampenes forunderlige liv” er generelt forholdsvis letforståelig, men indimellem skal man holde tungen lidt lige i munden og måske genlæse et afsnit eller to, før man fatter det. Det er dog helt sikkert anstrengelserne værd, og man føler sig i virkelig godt selskab med forfatteren Merlin Sheldrake, der er svampenørd helt ind til stilken.

Selv bliver jeg nok ikke svampenørd, men man kan ikke andet end at blive dybt fascineret af disse gevækster, der hverken er planter eller dyr, men som tilsyneladende indeholder en form for intelligens, der har gjort dem livsnødvendige for det meste andet liv… også dig. Vidste du for eksempel, at du ikke bare er dig? Du er også svampe.