Forside: Åleevangeliet
Forside: Åleevangeliet

Det hemmelighedsfuldes tiltrækningskraft

Af Ida
09.03.20
En bog om alt det, vi ikke ved.

Der er få mysterier tilbage i verden at udforske. Videnskaben når hele tiden nye landvindinger, og vi ved efterhånden mere om det ydre rum, end vi gør om havene omkring os. Heldigvis for det. Det giver plads til Ålespørgsmålet. Et mysterium, der har optaget historiens store genier fra Aristoteles til Sigmund Freud, og som endnu ikke er blevet opklaret. 
Svenske Patrik Svensson har skrevet en bog, der falder indenfor genren litterær nonfiktion, dvs. vidensformidling spundet ind i en fortælling. ’Åleevangeliet’ handler om ål og om det store mysterium, der omgiver ålen – nemlig hvordan den formerer sig. Man mener, at ålen kommer til verden i Sargassohavet, men ingen har nogensinde set en voksen ål i dette hav, og de talrige forsøg på at opspore dens ophav har endnu ikke båret frugt. Det er samtidig en meget fin skildring af forfatterens forhold til sin far, hvor de mødes om ålefiskeriet. Deres forhold etableres igennem deres fælles ålefangstoplevelser. Her ligger kærligheden i det usagte i den svenske skærgårdsnats stille venten på bevægelse i dybet.
Det er det, den gode litterære non-fiktion kan: nemlig at få en til at fatte interesse for et emne, som man aldrig havde forestillet sig, at man ville gå op i. Svensson er selv ramt af ålespørgsmålet, og han formår på indlevende vis at give fascinationen videre til læseren. ”Ålens gådefuldhed bliver et ekko af de spørgsmål, alle mennesker rummer i sig”, skriver han: ”Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra? Hvor skal jeg hen?”.
Svensson skriver sig ind i en aktuel litterær tendens, hvor mænd skriver om at finde sig selv i naturen. Her kan med fordel også læse ’Kunsten at fange muldvarpe’ af Marc Hamer, ’Havbogen’ af Morten Strøksnes eller ’Fluefælden’ af Fredrik Sjöberg. Her får man eksistentielle overvejelser om de menneskelige vilkår og om vores plads i naturen. Og de virker - disse forsøg på at skrive den menneskelige eksistenshistorie ved hjælp af ålen, muldvarpen, hajen og svirrefluen.  
Åleevangeliet er én af den slags bøger, som bringer indsigt på flere planer – i de naturvidenskabelige såvel som de menneskelige mysterier. Og vi har brug for mysterier i vores tid.