Denne bog er en fremragende oprejsning til badass videnskabsmand

Alexander von Humboldt var et af de mest berømte mennesker i sin tid, men i dag er han glemt. Det retter bogen ”Opfindelsen af naturen” grundigt op på.

Alle kender Charles Darwin. Ingen kender Alexander von Humboldt. Men jeg vil næsten vædde på, at hvis Darwin kunne bestemme, var det Humboldt, vi ville gå og huske frem for ham. Darwin var i hvert fald stor beundrer og meget inspireret af den tyske videnskabsmand Alexander von Humboldt, der huserede i slutningen af 1700-tallet og til midten af 1800-tallet.

Og det var med virkelig god grund. Humboldt var langt forud for sin tid. Han så altings indbyrdes afhængighed før alle andre, han så menneskets indflydelse på klimaet før alle andre, og han var en videnskabs-badass i absolut topklasse, der besteg vulkaner, vandrede febersyg gennem Amazonas jungle, målte, registrerede og noterede alt på sin vej og gjorde det til multibinds bogværker, der dannede grundlag for hele videnskabsdiscipliner.

Utrolig nok er Humboldt i dag mere eller mindre glemt i store dele af verden, men det bliver der rettet op på med denne fremragende biografi, der beskriver hans liv og levned og sågar bruger den sidste fjerdedel på at beskrive hans indflydelse på andre store videnskabsmænd, herunder Charles Darwin.

Andrea Wulfs bog om Alexander von Humboldt har vundet priser og fået fremragende anmeldelser, og det er med god grund. Hun gør manden levende, som kunne man stadig se ham spadsere gennem Berlins gader, og hun giver et fantastisk indblik i 1700- og 1800-tallets Europa med dets politik, krige og kampen for og imod videnskaben.

Næste skridt må være en filmatisering af hans liv.