Dagbøger fra fortiden

Historien kan sagtens være dagligdagsberetninger også. Underholdende beretninger fra 1800-tallet giver stof til eftertanke.

Historiker Hanne Willert arbejde med emnet startede med et forskningsstipendium om børns opvækstvilkår i 1800-tallet. Bogen her er det omskrevne resultat af projektet. Bogen tager udgangspunkt i en række tidligere indsamlede erindringer fra folk, der var børn i perioden. Kapitlerne er ordnet tematisk og fortæller om de forhold, børnene blev budt, og som de voksede op under. Dagligdagen i Hjemmet, Maden, Familien, Ægteskab, Hos Fremmede og Skolen. Der er rørende fortællinger om afstraffelse, skolegang, arbejde, pasning af mindre søskende etc.

Bogen er lærerig, man bliver klog af den. I det hele taget passer denne bog udmærket til f.eks. slægtsforskere, der vil danne sig et billede af børnenes og familiernes børnerige tilværelse i landbosamfundet i 1800-tallets danske samfund. Jeg er selv over de 60, men alligevel er det underligt at tænke på, at vi her kun skal tilbage til bedste- og oldeforældres barndom og ungdom. Vi står i taknemmelighedsgæld til disse generationer, der gik forud for os. Rart at blive mindet om det, især fordi forholdene var så anderledes og på mange måder barskere dengang. Godt at bøgerne kan virke som kollektive erindringer, når nu hovedpersonerne er borte nu.

Bogen er illustreret med sort/hvide fotografier, og en række illustrative malerier og motiver fra tidens kunstnere. Fornemt arbejde.

Materialer