Beevor
Beevor

Anthony Beevor: Anden Verdenskrig

Titlen siger det hele og så alligevel ingenting, for bag de to nøgterne ord gemmer sig ufattelige lidelser, som det burde være obligatorisk for alle at læse om.
 Det ville næsten være en underdrivelse at kalde Anthony Beevors bog ”Anden Verdenskrig” for en mobbedreng. Med sine knap 900 tætskrevne sider vil den i hvert fald ved første øjekast nok afskrække nogen. Men det ville nu være synd at lade skrækken få overtaget, for i så fald ville man snyde sig selv for en læseoplevelse, der bliver siddende i kroppen længe efter, at sidste side er vendt. 
Bogens titel lyver ikke. Her får vi simpelthen en gennemgang af Anden Verdenskrig fra start til slut og hverken mere eller mindre. Ikke meget optakt og ikke meget efterspil. Til gengæld er det en uhyre detaljeret beskrivelse af krigen, som vi bliver præsenteret for, og uden den sædvanlige slagside til krigen i Europa og i Stillehavet. Nej, Anden Verdenskrig var i sandhed en verdenskrig. Hvor mange er for eksempel i dag opmærksomme på, at Kina spillede en kæmpe rolle i krigen, og at millioner af kinesere døde? Eller hvor blodige kamphandlinger, der fandt sted i Grækenland og på Cypern og andre mere obskure steder? Alt sammen er beskrevet i detaljer i denne bog.
Bortset fra det er det selvfølgelig beskrivelserne af tyskernes vanvittige ødelæggelser og massakrer på østfronten, som gør størst indtryk, og de gigantiske slag, ligeledes på østfronten, som måske mere end noget andet hjalp med til at dræne Hitlers militærmaskine. Det er ufattelige rædsler, vi hører om, men beskrevet på en objektiv og nøgtern måde, som står i kontrast til indholdet, uden at det af den grund bliver uvedkommende. Tværtimod. Og så har jeg ikke engang nævnt beskrivelserne af Holocaust, som det naturligvis ikke skorter på i al deres gru og ufattelighed.
Hvis man skal læse én bog, som giver et godt og fyldestgørende billede af hele Anden Verdenskrig – og det skal man faktisk, hvis det er op til denne bibliotekar - er Anthony Beevors mursten et rigtig godt bud. Om ikke andet for igen at minde os om, hvor usandsynlig privilegerede vi er i dag, og hvor altafgørende det er, at vi ikke sætter det over styr i en blanding af fordomme og historieløshed.
 
Materialer