Anne Franks Dagbog: nu som graphic novel!

Vi kender formodentlig alle til Anne Frank; den unge pige, der under 2. verdenskrig gik i skjul i et baghus for at undgå nazisterne og undervejs dokumenterede alt i sin dagbog. Nu er Anne Franks Dagbog udgivet som graphic novel med Ari Folman som forfatter og David Polonsky som illustrator. Med denne fantastisk smukke nyfortolkning kommer Anne Franks historie ud til et bredere publikum i form af børn og unge.

Min farmor er født i Tyskland i år 1926. Hun var altså teenager under 2. verdenskrig og har på helt nært hold oplevet flugt, jødeforfølgelse og andre uhyrlige scenarier, som krigen medførte. Gennem hele mit liv har jeg derfor hørt mange historier om krigen set fra en teenagepiges perspektiv, og det er helt utroligt, fascinerende og gruopvækkende at lytte til. 

Folman og Polonskys nyfortolkning af Anne Franks Dagbog giver mig helt samme følelse, som når jeg lytter til min farmors historier. Jeg sidder med store øjne og tænker: ”EJ, hvor er det vildt, at en person, jeg kender, har oplevet de der ting”. For i denne graphic novel kommer man altså helt ind under huden på Anne Frank. Så meget, at man føler, at man kender hende, og det er lidt af en bedrift. 

Det er det fine samspil mellem historien og illustrationerne, der skaber denne helt særlige oplevelse, for Polonskys illustrationer understøtter historien på helt fantastisk vis. Vær dog opmærksom på, at illustrationerne er ret så dystre, så for et barn, er det måske ikke ligefrem godnatbogen. Illustrationerne afspejler både konkrete hændelser og sætter samtidig billeder på de tanker og følelser, som Anne udtrykker i dagbogen. Og det er nok især på dette punkt, at man føler, man kommer helt tæt på hende. Hendes humor, sarkasme og særlige reflekterede sind udtrykkes så fint gennem tegningerne, og man griner med, når hun fortæller om uskyldige teenagefølelser, man mærker sulten og klaustrofobien, når hun fortæller om det triste liv i baghuset, og man føler sorgen, når hun langsomt opgiver håbet om nogensinde at vende tilbage til et almindeligt liv igen. 

Kort sagt: en fantastisk smuk graphic novel, som giver den klassiske Anne Franks Dagbog nyt liv. For mig én af 2019’s bedste udgivelser og en absolut must read for alle i alderen 10-100. 

Af Sofie Ussing Olsen