Aldrig har fysik været så dramatisk

12.10.22
Når vi ikke længere forstår, verden (2022) er en helt særlig præstation: Benjamín Labatut skriver på knapt 200 sider om de største kvantespring inden for videnskaben de sidste hundrede år, og han giver i den grad læseren blod på tanden ift. at forstå virkelighedens dybere sammenhæng og kvantefysikkens kompleksitet. Det er euforiserende læsning, og værket kan bedst beskrives som en semifiktiv, semifaktuel historisk roman – altså et værre genrerod, men det er stærkt dragende sager!

Romanen omhandler nogle af de største videnskabsmænd i det 20. århundrede, og det er lidt af et stjernehold, der springer ud af papiret: Werner Heisenberg, Niels Bohr, Erwin Schrödinger og Albert Einstein. Fællesnævneren for dem er, at de alle formår at kigge bag virkelighedens fysiske slør, og det ryster verden, eller i hvert fald vores opfattelse af den, i sin grundvold. ”Gud spiller ikke terninger med universet!”, som Einstein afmægtigt udbryder, da kvanteteoriens kaos fremstilles for ham. Værket fremstiller den evige dobbelthed: For hvert epokegørende, teknologisk fremskridt er der farlige, civilisatoriske skred, og mennesker der (mis)bruger dem i krigsøjemed. Indsigten disse mænd får, kommer derfor altid med en bitter eftersmag, fordi de øjner opdagelsernes destruktive potentiale. Romanen er en tour de force igennem et fascinerende videnskabeligt felt, men det er også stærkt foruroligende læsning, fordi Bohr & co. sprænger den menneskelige forståelsesramme og bryder ny grund rent fysisk og filosofisk. Forfatteren arrangerer det sådan, at personerne er vedkommende romanfigurer, så det er på ingen måde som at læse en tør Wikipedia-artikel om kvantefysikkens historie.

Alt i alt er det en roman, som ægger nysgerrigheden for alle dem, der gerne vil lære mere om, hvordan vores moderne verden er blevet til. Bogen er fyldt med ahaoplevelser og dramatik, og selvom jeg kun med det yderste af fingerspidserne bestod i Fysik i folkeskolen, så havde jeg virkelig svært ved at lægge bogen fra mig. Man bliver klogere ved læsningen, og samtidig underholdes man herligt af den fremragende litteratur fra en af tidens mest originale, internationale forfatterstemmer.
 

Lån bogen