Aktion “Red en bog fra kassation”

Du kan blive den første, der låner en roman af western-forfatteren Terry C. Johnston fra et dansk bibliotek.

Som de fleste bibliotekarer er jeg en pænt stor bogfreak. Jeg ikke bare låner masser af bøger fra biblioteket, jeg køber også så mange, at det kniber med pladsen på bogreolen derhjemme. Det hjælper ikke, at jeg indimellem kommer til at købe den samme bog to gange. Det er specielt surt, når man har brugt dyrebar plads i kufferten til at slæbe den hjem fra yndlingsboghandleren i USA og så opdager, at den havde man da allerede.
Men så er det jo godt, at man har en arbejdsplads, som kan aftage lidt af ens overskudslager. Det benyttede jeg mig af med denne bog, som jeg fejlkøbte i USA og så donerede til den engelsksprogede sektion på Fredensborg Bibliotek. Vi er således det eneste bibliotek i Danmark, der ejer den. Faktisk er vi det eneste bibliotek i Danmark, som har noget som helst af Terry C. Johnston. Og det er måske godt det samme, for i de to år, der er gået, siden biblioteket overtog den, er den blevet lånt ud præcis 0 gange. Den er således i ret stor fare for at ryge ud igen uden overhovedet at være blevet læst! 
Derfor prøver jeg nu med denne redningsaktion. Hvis du er til bøger på engelsk, og hvis du fatter en smule interesse for westerns og indianernes tragiske skæbne, så er dette en fremragende bog for dig. Det er fiktion, men stort set alle detaljer er historisk korrekte. Den handler om Nez Percé-stammens næsten 2000 kilometer lange flugt fra de hvide soldater i 1877. Vi følger begivenhederne fra både indianernes og soldaternes synsvinkel, og jeg skulle hilse og sige, at det ikke var sjovt for nogen af parterne. Vi oplever også byboeres panik over de ”blodtørstige” indianeres fremmarch. At indianerne blot er en flok forhutlede flygtninge, som bare vil være i fred, går ikke rigtig op for dem.
Terry C. Johnston er som antydet totalt ukendt i Danmark, men er i USA meget anerkendt inden for genren af autentiske romaner om det vilde vestens erobring og specielt kampen mod indianerne. ”Lay the Mountains Low” er et rigtigt godt eksempel på hans forfatterskab. Læs den. Jeg ”kommer gerne til” at købe flere titler af ham hjem til biblioteket, hvis du falder for ham.

 

Materialer