Hold hjernen frisk i naturen

Fra den 14. september og otte tirsdage frem vil 20 deltagere på 60+ opleve et spændende forløb, hvor de skal rundt i Fredensborg og omegn og stimulere hjernen og røre kroppen. Forløbet er udsolgt, men her på siden kan deltagerne og andre interesserede finde praktiske oplysninger og hente information og yderligere inspiration om de ting vi lærer og oplever.

Anbefalede bøger fra booktalk d. 28.9. og dem vi ikke havde tid til

Naturens billeder

Som en fast aktivitet bliver deltagerne bedt om at tage billeder af naturen og får gode tips til komposition, brug af lys og meget mere. De bedste billeder vil blive udstillet på Fredensborg Bibliotek med fernisering d. 25.11.2021.

Fotos af Jonna Frost Hansen, Kirsten Lak og Karin Grevelund.

Natur-apps

Som en del af forløbet afprøver deltagerne en række apps til deres smartphones, som man kan bruge i naturen til forskellige ting.

iNaturalist

Med iNaturalist kan man registrere sine observationer af dyr og planter i naturen og bestemme arter. Når man tager et billede af en blomst, svamp, bille, etc. Kan appen slå billedet op i sin enorme database og fortælle dig, hvad du kigger på. Du kan så dele observationen med appens millioner af brugere og bidrage til en verdensomspændende kortlægning af flora og fauna. 

Appen kan også bruges som opslagsværk, hvor du via andres observationer kan se om en bestemt art findes i et område.

iNaturalist kræver, at man opretter en profil for at benytte appen.

> Hent iNaturalist til iPhone

> Hent iNaturalist til Android

BirdNet

BirdNet bruges til at bestemme fugle ud fra deres stemmer. Man bruger simpelthen telefonen til at optage en fuglestemme. Herefter kan appen identificere fuglen. Hvis optagelsen rummer flere lyde, er det muligt at isolere lige præcis den lyd, som man er interesseret i. 

Appen kan ligeledes benyttes til at se, hvilke fugleobservationer andre har haft i et område.

> Hent BirdNet til iPhone

> Hent BirdNet til Android

Naturbasen

Naturbasen er en dansk app, som man kan bruge til at udforske et område. Her kan man se, hvilke dyre– og plantearter man kan støde på, og man kan få hjælp af andre brugere til at bestemme arter ud fra billeder, man tager.  Appen har naturligvis også en indberetningsfunktion, så man kan bidrage med sine egne observationer.

Naturbasen kræver, at man opretter en profil for at benytte appen.

> Hent Naturbasen til iPhone

> Hent Naturbasen til Android

Vild mad

Vild mad-appen bruges, når man skal sanke mad i naturen. Der er en beskrivelse af spiselige planter, herunder hvordan de smager, og hvordan de kan bidrage til en ret. Der er selvfølgelig også opskrifter og vejledning til tilberedningen af de fundne ingredienser. 

På et kort kan man se, hvilke spiselige planter man kan finde i et givent område, og man kan også selv tilføje planter til kortet, så andre brugere kan få glæde af observationen.

> Hent Vild mad til iPhone

> Hent Vild mad til Android

Startskuddet

Allerede den 7. september klokken 16 var der tyvstart med foredraget “Naturen på recept” ved læge og journalist Peter Geisling på Fredensborg Bibliotek. Hvad sker der i din hjerne, når du står i en grøn bøgeskov? Hvorfor er det en god idé at tilbringe godt med tid i naturen? Det er et par af de spørgsmål, man kan få svar på.

Hvad skal vi lave?

Hver tirsdag formiddag klokken 9.00-12.00 fra den 14. september til og med den 2. november (i alt otte gange) mødes vi et nærmere aftalt sted i Fredensborg og tager sammen ud i naturen – eller på byvandring. Alle dage har deres eget særlige tema, men to ting vil gå igen alle dage: Vi skal lære at tage flotte billeder med vores mobiltelefoner, og vi skal lave lette og sjove naturtræningsøvelser.

Bland de øvrige temaer er:

  • Brug af naturapps til mobiltelefonen
  • Lokalhistorien i Fredensborg
  • Den bedste faglitteratur om naturen
  • Folketro og overtro
  • Samtalesalon i bevægelse om skønlitteratur(med naturen som omdrejningspunkt)
  • Madlavning i naturen.

Hvem  kan komme med?

Du skal være 60+ for at deltage, og da der vil være fysisk aktivitet, skal du kunne gå tre kilometer. Desuden skal du være i besiddelse af en smartphone med kamera, og du skal have prøvet at tage billeder med den før. Du skal også have en email-adresse, som vi kan kontakte dig på.

Endelig er det vigtigt, at du faktisk kan deltage alle otte gange (plus startskudsarrangementet med Peter Geisling).

Hvem er vi?

Jeanette Jensen, jjen@fredensborg.dk
Bibliotekar og uddannet naturtrænings-instruktør. Jeanette skal lede os gennem en række sjove øvelser, som kun kan laves i naturen.

Karsten S. Andersen, kaan@fredensborg.dk
Bibliotekar og amatørfotograf. Karsten vil under forløbet komme med tips til, hvordan man tager bedre billeder i naturen.

Marie Amstrup Møller, maam@fredensborg.dk
Arkivar på Fredensborg Arkiverne. Marie vil dele ud af sin store viden om Fredensborg og omegn og bl.a. tage os på to spændende byvandringer.

Derudover vil vi undervejs i forløbet blandt andet møde Sundhedskonsulenterne fra Fredensborg Kommune og en naturvejleder fra Planteavlsstationen ved Krogerup.

Hvad koster det?

Det er gratis at deltage i forløbet. Man skal dog selv stå for transport til de aftalte mødesteder, som altid vil være et sted i Fredensborg by. Man skal også selv medbringe eventuel forplejning.

Hvad hvis det regner?

Vi kan godt gennemføre, selvom det regner, men hvis det bliver rigtig efterårsstorm, vil vi naturligvis have en indendørs Plan B i baghånden.

Hvorfor gør vi det her?

I 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet. Mange får derfor flere aktive år, efter de går på pension. Men hvordan holder vi vores hjerne frisk så længe som muligt? Forskning viser, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er vigtige elementer; og det er aldrig for sent at gå i gang! Derfor deltager Fredensborg Bibliotekerne i dette innovative pilotprojekt støttet af Nordea-fonden. Projektet hedder Hold Hjernen Frisk og skal omsætte forskningsbaseret viden til konkrete aktiviteter, der kan inspirere seniorer til at holde hjernen frisk – hele livet.

I det 3-årige projekt, Hold Hjernen Frisk, vil projektpartnerne DGI, Slots- og Kulturstyrelsen,Sangens Hus og Dansekapellet omsætte forskningsbaserede viden til engagerende og fællesskabsskabende aktiviteter for seniorer omkring pensionsalderen og udbredeeksisterende viden i forskellige formater. DGI leder projektet.

Læs mere om Hold Hjernen Frisk på projektets hjemmeside