Kom med på rejse gennem 300 år og syv generationer

16.12.16
Den 27-årige forfatterinde Yaa Gyasis roman Hjemfærd er både yderst ambitiøs, vigtig og velskrevet!

Ambitiøs, fordi Yaa Gyasi beskriver slaveriets historie gennem 300 år og syv generationer. Hjemfærd starter i 1700-tallets Ghana, hvor de to halvsøstre Effia og Esi vokser op i hver deres landsby uden kendskab til hinanden. De to kvinders liv er kontraster, for mens Effia bliver gift med en britisk guvenør og lever et forholdsvis trygt liv, bliver Esi taget til fange og sejlet af sted til Amerika som slave. Det ene spor i romanen følger således Esi og hendes efterkommere i Amerika, mens det andet følger Effia og hendes efterkommere, der fortsat er i Ghana.

Vigtig, fordi romanen på fantastisk vis eksemplificerer den betydning, og de konsekvenser, historiske og sociale traumer får for generationer langt frem i tiden. Fælles for de to slægtsgrene og personerne vi møder, er, at de alle på den ene eller den anden måde kæmper med den historie, de har med sig. Hvert kapitel er dedikeret en person fra slægten og fremstår som små intense skæbnefortællinger, og det er virkelig med til at understrege, hvordan den store historie i den grad også er den personlige historie. 

Velskrevet, fordi Yaa Gyasi på usentimental og medrivende vis giver en skånselsløs udlægning af slaveriets historie - ingen er hellige i portrætteringen af, hvordan både hvide kolonialister og sorte magthavere tjente fedt på at handle med mennesker. 

Hjemfærd er den 27-årige forfatterindes debutroman. Hun er selv født i Ghana, men er vokset op i Alabama.

Materialer