Befrielsen

I foråret 1945 har det allerede knaget længe. Nazisterne er ved at miste taget i store dele af Europa, og også i Danmark mærkes den voksende utilfredshed og modstand mod besættelsesmagten.

Danmark er på det tidspunkt uden politi og militær. Også regeringen er sat ud af kraft, og en voksende lovløshed hersker med voksende kriminalitet.

Også vareknapheden stiger. Der har gennem hele besættelsestiden været problemer med at skaffe forskellige fornødenheder, men i takt med at forsyningslinjerne svækkes, stiger også fødevaremanglen.

...

Seneste

Børnelitteratur om besættelsen og befrielsen

Den 5. maj i år er det præcis 75 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt....

En livslang fascination af 2. verdenskrig

2. verdenskrig synes at have et uudtømmeligt lager af historie, der bare skal fortælles – både på...

Fredag den 4. maj 1945 om aftenen sidder de fleste derfor og lytter til den illegale engelske radio BBCs danske udsendelse for at høre nyt om krigens gang herhjemme. De ved alle, at både britiske og russiske styrker rykker mod Danmark, men hvem der kommer først, ved ingen. Der går rygter om, at russiske faldskærmsstyrker er landet i Dyrehaven, og at briterne forhandler med Werner Best om overgivelse. 

...

I radioen kan de også høre, at dele af de tyske tropper i Danmark gør klar til kamp, mens andre utålmodigt venter på at overgive sig, og at mens alle holder vejret, bliver der kæmpet i København.

Med ét bliver der stille i radioen. Pausen varer ikke mange sekunder, men da speakeren vender tilbage, er det med en nyhed, der fuldstændig ændrer stemningen i de danske hjem: ”I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig.”

...
 

Seneste

Fredensborg Kommune 1945

Klik her for at gå til Fredensborg Kommunes fejring af 75 året for Danmarks befrielse.

Lettelsen spreder sig i langt det meste af landet. Ikke alene har besættelsesmagten overgivet sig uden kamp, men landet er også atter frit.
Mørklægningsgardinerne bliver revet ned og brændt på store bål, mens folk fester med familie, naboer og fremmede i en euforisk stemning af frihed.

I dagene efter befrielsen begynder oprydningen efter de fem besættelsesår. Der bliver arbejdet på at genoprette ro og orden, der bliver dannet en ny regering og der lægges an til både et uofficielt og et officielt retsopgør mod de danskere, der havde samarbejdet med besættelsesmagten.