Fredensborg Bibliotek
Jernbanegade 3
3480 Fredensborg
Tlf. 7256 2200
Humlebæk Bibliotek
Humlebæk Center 40
3050 Humlebæk
Tlf. 7256 2100
Nivå Bibliotek
Nivå Center 30
2990 Nivå
Tlf. 7256 2400
OL London 2012 - Sommerens tema

Her i sommerhalvåret 2012 er vi blevet tæppebombet med store sportsbegivenheder i TV. Først Giro de Italia som TV 2 sendte for første gang i mange år, vel på grund af starten i Danmark og i håbet om at  Jacob Fuglsang kunne yde noget stort. Men Fuglsang blev skadet og kom ikke med, så kun en etapesejr til Lars Bak skaffede lidt dansk eufori.

Herefter var det EM i fodbold med store (urealistiske?) danske forhåbninger og en tidlig exit efter gruppekampene. Her overlappes så til EM i atletik i Finland for straks efter – overlappende - at fortsætte med Tour de France i 3 uger med afslutning d. 22. juli.

Herefter er det så tid til OL  2012 i London, som begynder med indmarchen d. 27. juli og slutter 2 uger senere d. 12. august.

Af Åge Hedley Petersen

De moderne Olympiske Leje afholdtes første gang i Athen 1896 på initiativ af den franske baron Coubertin. Og herefter har de været afholdt hver fjerde år på nær årene 1916, 1940 og 1944 selvfølgelig på grund af de to verdenskrige.

Hitlers Olympiske LegePå trods af den kendte floskel ”Man skal ikke blande sport og politik” har afholdelsen af OL altid været forbundet med politiske diskussioner på mange leder og kanter. Det mest kontroversielle OL er vel Berlin 1936, der lanceredes som en stor hyldest til det tyske herrefolk, som man kan læse om i Christopher Hiltons bog Hitlers olympiske lege.

Katedralen i MünchenI 1972 i München skæmmedes legene af gidseltagningen af 11 israelske idrætsfolk. Denne tragiske begivenhed går under navnet München-massakren og er blandt andet skildret i Per Olov Enquists dokumentarroman Katedralen i München.

I 1980 i Moskva – midt i ”Den kolde krig” – blev legene boykottet af en række lande med USA i spidsen på grund af Sovjetunionens invasion i Afghanistan. Og 4 år efter var Det Los Angeles tur til at mærke sanktionerne  fra en række kommunistiske lande.

Før legene i Beijing i 2008 var der store diskussioner om menneskerettighederne i Kina – eller mangel på samme – skulle have konsekvenser for deltagelsen; men Kina fik lov til at køre hele propagandaapparatet i gang, uden det fik konsekvenser for de hidtil største lege i historien. Se OL i Beijing 2008 – Sport og Politik.

Ringene samlesStandardværket på dansk om den olympiske historie er Jørn Hansens Ringene samles : en fortælling om den olympiske bevægelse

Frederik og flammenDen Internationale Olympiske Komite (IOC) er besluttende myndighed i spørgsmål om OL. Og hvem der repræsenterer de enkelte lande har også givet anledning til mange diskussioner. Som bekendt er kronprins Frederik Danmarks repræsentant i IOC  fra 2009- og især om disse to hatte kunne sidde på samme hoved, havde mange skarpe meninger om, hvilket fremgår af bogen Frederik og flammen : prinsen der ville lege med den olympiske ild af Lars Jørgensen.

IdrætslivSet fra et dansk synspunkt - hvad vi jo er mange, der gør – er det værd at kigge på Danmarks Idræts-forbunds tidsskrift Idrætsliv. Man  har udsendt et spændende specialnummer om de danske deltagere og givet en bedømmelse af deres chancer.

Supplerende læsning...

De største OL-triumfer
De største OL-triumfer
Alt om OL's største stjerner
Larsen, Erik Christian: Alt om OL's største stjerner
Danskerne og den olympiske magt
Danskerne og den olympiske magt

Og lidt romaner med olympisk tilknytning...

Medaljens mellemregning
Nielsen, Knud J: Medaljens mellemregning
Om døde ej opstår
Kerr, Philip: Om døde ej opstår
Fotografen er på vej
Vázquez Montalbán, Manuel: Olympisk sabotage

Tidligere temaer

Publiceret d. 01.12.2014

Endelig er årets hyggeligste måned ankommet, og det er igen tid til julehygge. December er måneden, hvor vi tager os tid til at samle familierne, vennerne og naboerne og tager os tid til at pynte op i hjemmene for at skabe en...

Publiceret d. 29.10.2014

Læs biografier hvis du vil vide mere om de kendte og de mindre kendte. På Fredensborg Bibliotekerne finder du biografierne under klassemærke 99.4, og der er mange interessante titler at vælge imellem. Erhvervsbiografier,...

Publiceret d. 03.09.2014

For 100 år siden startede den krig, der som den første i historien skulle få prædikatet ”verdenskrig”. I modsætning til 2. verdenskrig 25 år senere står det for de fleste som noget lidt diffust, hvorfor 1. verdenskrig startede,...

Publiceret d. 02.06.2014

Langt tilbage i tiden vidste man ikke så meget om universet og man kunne slet ikke rejse ud i det. Men man studerede og observerede himmellegemerne og gjorde sig mange tanker om hvad der mon fandtes derude.

Publiceret d. 08.04.2014

Skumsprøjt, naturoplevelser og eventyr er på programmet de næste mange uger, når TV2 sender ”Kurs mod fjerne kyster” med familien Beha Erichsen i centrum. Mikkel Beha Erichsen, søn af Troels Kløvedal, giver nu stafetten videre...

Publiceret d. 03.03.2014

Siden det 19. århundrede har det været populært for amatører at male akvarel. Den oprindelige tilgang til akvarel var at lægge farven på i tynde lag. I dag kan akvarelmediet blandes med f.eks. gouache eller andre kreative...

Publiceret d. 04.02.2014

Der er sket meget siden stumfilmens tid hvad angår musikledsagelse, men fælles for stumfilm og vore dages lydfilm, er at filmmusikken forhøjer tilegnelsen eller forståelsen af filmen. Fra datidens brug af en pianist og klaver...

Viser artikel 1 til 7 af i alt 60
<< Første < Forrige 1-7 8-14 15-21 22-28 29-35 36-42 43-49 Næste > Sidste >>