FN's Verdensmål - bøger for voksne

25.04.24
Litteratur- og verdensmålsformidler Mathias anbefaler her på siden fem fascinerende romaner og fem interessante fagbøger med tematikker fra FN's Verdensmål.

De bedste familier af Kim Blæsbjerg

Verdensmål #8 Anstændige jobs og økonomisk vækst, #12 Ansvarligt forbrug og produktion

Cheminova-fabrikken i Vestjylland er omdrejningspunktet for denne tidsrejse tilbage til 50’ernes og 60’ernes Danmark. Det er en historie om, hvordan giften fra fabrikken spreder sig i både natur og samfund, om buldrende vækst og dens omkostninger, om klasse, arv og social mobilitet. Og så er det i øvrigt en gribende fortælling om kærlighed og familie.

Den afskyelige af Charlotte Weitze

Verdensmål #13 Klimaindsats, #12 Ansvarligt forbrug og produktion

I Charlotte Weitzes klima-satiriske roman Den afskyelige møder vi Heidi, der forelsker sig i Kenneth. Kenneth er 2,5 meter høj, har meget kraftig hårvækst, sveder utroligt meget og er dybt bekymret for klimaet. Den afskyelige er en skøn blanding af dystopi, klimafiktion, samfundssatire, magisk realisme og alt muligt andet, der får dig til både at grine, gyse og tænke efter.

Blå af Maja Lunde

Verdensmål #6 Rent vand og sanitet, #13 Klimaindsats

I Maja Lundes Blå er adgangen til vand under pres i en ikke-så-fjern fremtid. I romanens ene spor i 2017 følger vi miljøaktivisten Signe, der vil konfrontere ekskæresten, som er begyndt at eksportere isterninger fra en fredet gletsjer. I det andet er vi i 2041, hvor ”vand-flygtninge” fra Sydeuropa er på flugt mod ”vandlandene” i nord. En dystopisk og uhyggeligt relevant roman fra én af tidens store forfattere indenfor klima- og miljølitteratur.

Farven lilla af Alice Walker

#10 Mindre ulighed, #5 ligestilling mellem kønnene, #1 afskaf fattigdom

Alice Walkers klassiker er en barsk fortælling fra 1930’ernes USA. Vi møder søstrene Celie og Nettie, der vokser op i et liv fyldt med voldelige mænd, tragiske skæbner og fattigdom. Men historien, som vi hører gennem Celies breve til Gud og Nettie, er også en historie om livsmod og at om leve livet på trods.

Til verdens ende af Charlotte McConaghy

Verdensmål #14 Livet i havet, #15 Livet på land, #13 Klimaindsats

Ornitologen Franny Stone lever i en nær-fremtid, hvor dyrearter for alvor forsvinder, og hvor menneskeheden med skrappe midler forsøger at bremse biodiversitetskrisen – men (måske) for sent. I Grønland leder Franny desperat efter et skib, der vil tage hende med for at følge havternernes træk fra Grønland til Antarktis. På en bar overtaler hun kaptajnen på fiskekutteren Saghani, der stævner ud på en farefuld rejse. Undervejs får vi glimt af Frannys mørke fortid, og hvorfor havternens rejse er så vigtig for hende og for kloden.

Til verdens ende er en på én gang medrivende og tankevækkende roman, der forener et spændingsplot med biodiversitetskrisen.

Det bæredygtige velfærdssamfund af Steen Hildebrand

Modellen for vores velfærdssamfund skal ændres, mener Steen Hildebrand, der er professor og én af de største eksperter i FN’s Verdensmål herhjemme. Den skal ændres, så den bliver en model for et BÆREDYGTIGT velfærdssamfund. En bog for samfundsengagerede borgere og ikke mindst beslutningstagere.

Efter festen: Bjarke Dahl Mogensen og Rune Baastrup

Vi kan ikke løse klimakrisen, give naturen mere plads og samtidig stræbe efter økonomisk vækst uden ændringer i vores forbrug og livsstil. Det mener forfatterne bag ”Efter festen”, der giver 8 konkrete skridt mod et bæredygtigt Danmark og gør op med ideen om vækst som succeskriterium. For læseren med interesse for grøn omstilling, politik og økonomi.

17 bud på en bedre verden

Med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål, giver en række politikere, akademikere, meningsdannere og kunstnere hvert deres bud på handlemuligheder for en bedre verden. Med bidrag fra bl.a. Mogens Lykketoft og Olafur Eliasson.

Det hul af lys

17 kunstnere og 17 forfattere med tilknytning til Aarhus fortolker gennem tekst og billeder FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling. En bog fyldt med poesi, tegneserier, collager, noveller og meget mere, der på kunstnerisk og tankevækkende vis sætter fokus på Verdensmålene.

Hvordan skaber vi bæredygtig udvikling for alle? Af Katherine Richardson

Jordens befolkning vokser og vokser, men ressourcerne er begrænsede. Hvordan gør vi planeten til et godt og bæredygtigt sted at leve? Kort og velfortalt tegner Katherine Richardson her et billede af de samfundsmæssige omstillinger der er nødvendige, hvis kommende samfund fortsat skal trives.